In premiera pentru mine, astazi am facut gem de prune! Am gasit in piata prune atat de coapte si dulci, ca m-am gandit ca nu e cazul sa mai adaug zahar. Am adaugat doar un pumn de miez de nuca si batoane de scortisoara pentru o aroma mai deosebita. :X
Iata, deci, reteta mea de gem de prune cu nuci:
Am spalat bine prunele si le-am curatat de samburi.
Le-am pus la fiert intr-un vas, la foc mic, vreme de vreo doua ore. Prunele si-au lasat zeama si am avut grija sa amestec din cand in cand, pentru a nu se prinde de cratita.
Am adaugat batoanele de scortisoara, iar aproape de final am adaugat si miezul de nuca.
Daca vi se pare ca nu e suficient de dulce, puteti sa-i adaugati zahar treptat, pana ii potriviti gustul.
Cand gemul e legat bine, adica zeama a scazut si nu mai curge usor din lingura, e gata!
Am pus gemul inca fierbinte in borcane.
Din cele 3 kg de prune am facut 4 borcane cu gem.
1
daca nu e suficient de dulce puteti sa-i adaugati si cateva linguri de zahar.