Inele de Calmar cu sos de rosii si Whisky

de Catalina L in Fructe de mare, 12 Oct 2015 | 4566 vizualizari

 

Calmar sau calamar ?
Deși în limba română termenul corect este calmar (etimologia sa provenind din lb franceză – calmar), în limbajul uzual se folosește termenul de calamar (așa cum se pronunță în italiană, greacă sau spaniolă).
Apropierea de țările de la Marea Mediterană mai accesibile ca prețuri pentru fructele de mare (Grecia, Italia și Spania) a dus la folosirea cuvântului calamar și pe meniurile restaurantelor din România, în timp ce termenul calmar (cel corect) este folosit doar în literatura de specialitate.
Calmarul este o moluscă cefalopodă, asemănătoare sepiei. Are corpul alungit, tubular, un cap bine definit înconjurat de 8 brațe și 2 tentacule folosite la prinderea prăzii.
Ca și sepia, calmarul aruncă jeturi de cerneală pentru a se camufla și, deseori, își schimbă culoarea în funcție de mediul în care se află.
Se consuma corpul calamarului (tubul) care se poate umple (calamari umpluti), inele din tub. Bratele, tentaculele si cerneala sunt comestibile. Numai ciocul nu se mananca.
(surse: cevabun.ro, donmariano.ro)

 

INGREDIENTE

  • 1 kg inele de calamar proaspete,
  • 1 ceapa esalota
  • 2 catei de usturoi,
  • 3 linguri ulei de masline,
  • 1/2 ardei rosu
  • 400 gr sos de rosii de casă sau roșii intregi in conserva sau 4 rosii proaspete)
  • 2 linguri bulion de rosii
  • 2 linguri de whisky,
  • 1 pahar de apa calda (sau de vin alb daca nu puneti whisky)
  • 2 linguri de smantana,
  • 1 lingura de paprika,
  • verdeata : patrunjel, marar
  • sare, piper
Portii: 4
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Inele de Calmar cu sos de rosii si Whisky:

Spalati si tăiați calamarii inele.

Mic secret de la vanzatorul de peste: puneti-i la fiert in apa fierbinte cu sare pentru 2-3 minute. 

Se trec apoi prin apa rece si se scurg.

Incălziti 2 linguri de ulei  intr-o tigaie profunda.

Puneți inelele și lăsați-le sa se rumeneasca pe toate partile timp de 10 minute.

Le scoateti si rezervati.

Se pune o lingura de ulei si se caleste ceapa esalota si usturoiul tocate marunt . 

Cand sunt rumenite adaugam calamarul, paprika, ardeiul rosu taiat cubulete si amestecam. 

Se condimenteaza : sare, piper. 

Adaugati sosul de rosii de casă -vezi reteta , pasta de rosii si paharul de apa calda (sau vinul alb).

Se acopera si se fierbe la foc mic timp de 10 minute.

Se adauga apoi smantana si whisky-ul si se fierbe inca 10 minute fara sa acoperim.

Presarati verdeata proaspat tocata.

Serviti cu orez sau paste.

Pofta Buna !!

TIPS-URI

1

puneti calamarii la fiert in apa fierbinte cu sare pentru 2-3 minute, aruncati apa, treceti-i prin apa rece

Daca ti-a placut reteta noastra "Inele de Calmar cu sos de rosii si Whisky" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

Aparat de vidat VS5910X

- 300 lei
1799.99 lei
1499.99 lei

COMENTARII (11)

-Licurici- 1

13.10.2015, 08:20

Ce-mi plac!

dantes 1

13.10.2015, 08:27

Bune!

Gherca Daniela 1

13.10.2015, 10:18

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Chec cu ciocolată și alune - Deliciu pufos cu glazură crocantă

la 09:13

Pastă tartinabila de peste afumat - Rețeta rapidă și gustoasă

ieri la 07:17

Pâinici Naan - Rețeta simplă și gustoasă care te va cuceri

pe 23.06 la 09:34

Amorul fructelor de-o vara - Reteta unui desert delicios

pe 21.06 la 18:31

Brownie cu căpșuni - Deliciul suprem cu ciocolată și fructe

pe 20.06 la 17:21

TOP
utilizatori

Rocsi

2439 puncte

vasimur

158 puncte

RODIMUR

134 puncte

MotanLaOale

70 puncte

oanapl

7 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Creveti si scoici in sos rosu