Kumquat in sirop

de adnia in Dulceata / Gem, 23 Apr 2013 | 5831 vizualizari

 

Cunoasteti kumquatul? Daca nu, va fac rapid cunostinta cu aceste mici "portocale japoneze" si atasez cateva informatii gasite pe Food Art:
Fructele kumquat se gasesc destul de rar in casele romanilor, ceea ce reprezinta un mare dezavantaj avand in vedere calitatile acestuia. Fructele Kumquat isi au originile in China si sunt foarte des intalnite in Japonia si in state din SUA precum California si Florida. De asemenea, acestea se cultiva si in Europa ( Grecia si insula Corfu ). Fructele de kumquat au forma rotunda sau ovala, iar culoarea difera de la un soi la altul ( rosu, portocaliu sau galben ). Aceste fructe se aseamana cu portocalele, singurele diferente fiind culoarea ( daca sunt de alte soirui ) si dimensiunile ( mai mici ). Fructele kumquat se remarca prin gustul dulce-acrisor si se pot consuma in diverse moduri. Cel mai des, acestea se consuma simple, sub forma de fresh sau lichior, dar si sub forma de garnitura pentru peste, miel sau pui.
Totodata, aceste fructe pot fi folosite si in salate, dand un gust inegalabil. Coaja acestui fruct se mananca in cazul in care se mureaza fructul. Un alt mod de a consuma aceste fructe cu tot cu coaja este sa fie confiate. De asemenea, exista o varietate de preparate din fructe de kumquat precum dulceata, gem, jeleu sau o bautura des intalnita pe insula Corfu ( lichior de kumquat ). Este interesant de stiut ca fructele de kumquat au un parfum special, de exemplu dupa ce ati terminat lichiorul de fructe de kumquat, daca puneti in aceeasi sticla o alta bautura alcoolica, dupa o perioada de timp va capata mirosul specific fructului de kumquat. Aceste fructe sunt adevarate bogatii ale naturii: contin vitamina A, C, E precum si flavonoizi ( substante care dau culoare fructului ).
Este important de retinut ca aceste substante ( flavonoizii ) sunt antioxidante, iar pielita fructului este foarte sanatoasa si bogata in uleiuri benefice organismului ( previn cancerul, diabetul si alte infectii ). De asemenea, aceste fructe amelioreaza durerile de gat si contin substante minerale foarte importante organismului precum fier, calciu, seleniu, magneziu, zinc sau potasiu, ultimul avand un rol important in stabilizarea tensiunii arteriale. Un alt beneficiu pe care il aduce fructul de kumquat este nivelul redus al caloriilor. Pentru a va face o idee, trebuie sa va spun ca o suta de grame de kumquat este echivalentul a 71 de calorii. Datorita numarului redus de calorii, kumquat trebuie introdus in dieta dumneavoastra.
Sa nu uitam ca fructele de kumquat au in componenta lor si complexul de vitamina B ( riboflavina, niacina si tiamina ) care au un rol important in mentinerea pielii sanatoase, intaresc sistemul imunitar, sistemul nervos si sustin metabolismul. Fructele de kumquat se gasesc aproape in toata perioada anului ( noiembrie – iunie ). Cand alegeti fructele, fiti atenti la felul cum arata si cat de copt este. Pentru a ne da seama ca acest fruct este copt, trebuie sa fie neted, tare si sa aiba culoarea portocaliu stralucitor. Pe langa fructele consumate in mod regulat, ar fi foarte bine daca inculdeti si fructele de kumquat. Consumat simplu, sub forma de suc sau bauturi alcoolice, in salate sau ca garnitura, kumquat va aduce numai beneficii organismului dumneavoastra.
Si acum, dupa ce prezentarile au fost facute, sa va spun si ce am facut cu ele! Am avut aprox. 1 kg de kumquat: o parte le-am mancat asa, simple (se consuma cu tot cu coaja si sunt foarte aromate), cateva le-am pus intr-un shake...iar pe restul (adica 250 gr.) m-am hotarat sa le conserv intr-un sirop, cu gandul sa le folosesc la niste clatite....dar le-am mancat atat de repede ca n-am mai apucat sa fac nicio clatita.

 

INGREDIENTE

  • Avem nevoie de:
  • 250 gr. kumquat
  • 200 ml apa
  • 250 gr. zahar
  • 1 lingura zeama de lamaie
Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Kumquat in sirop:

 

Am pus la fiert apa cu zaharul, iar intre timp am taiat fructele de kumquat in rondele (arata foarte dragute...parca sunt potrivite pt. piticii Albei-ca-Zapada) si le-am pus deoparte. Am fiert siropul pana s-a legat apoi am adaugat zeama de lamaie si rondelele de fructe pregatite in prealabil. Le-am dat in 2-3 clocote, dupa care am stins focul si am turnat totul intr-un borcanel spalat bine si sterilizat. Dupa ce s-a racit, l-am pus in frigider....dar n-a mai ajuns sa vada dimineata:))
Enjoy!

 sursa: http://www.foodart.ro/articole/kumquat/

Daca ti-a placut reteta noastra "Kumquat in sirop" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

pe 22.11 la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

pe 22.11 la 16:03

Salată caldă cu lipie crocantă - Rețeta simplă și gustoasă

pe 22.11 la 12:08

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Marmelada din fructe