Aveam de gând de mult timp să fac această rețetă, dar abia zilele trecute am și trecut la fapte. A ieșit o mâncare gustoasă, la care am asociat niște cartofi fierți, natur. O rețetă de post, economică și ușoară, care este foarte bună cu: paste, cartofi natur, sau piure, dar cel mai mult îmi place cu mămăliguță caldă, așa că data viitoare, așa o voi prepara...
Se curăță ciupercile întregi, de filamente și de pielițe și până se termină toate de curățat se pun într-un vas cu apă rece. Apoi se clătesc în câteva ape, se scurg bine și apoi se taie transversal, pălărioare și piciorușe, pentru ca ciupercile să rămână întregi, pe cât posibil.
Se toarnă uleiul de măsline în tigaie și se adaugă ciupercile. Se acoperă tigaia cu un capac și se lasă ciupercile la înmuiat, la foc mic, înăbușit.
Se curăță cepele și usturoiul, se spală și se mărunțesc.
Roșiile se spală, se opăresc și apoi se țin sub jet de apă rece, pentru a se putea curăța ușor de pielițe. Se taie roșiile sub formă de cubulețe și apoi se adaugă, odată cu ceapa și usturoiul, în tigaia cu ciupercile înmuiate.
Se adaugă 100 ml de supă și se lasă mâncarea la foc mic, până ce mai scade puțin lichidul. Apoi se condimentează cu sare și piper, se ia de pe foc, după încă 2-3 minute și apoi se servește caldă, cu paste, cartofi natur sau piure, sau chiar cu mămăliguță caldă.
1
Ciupercile este bine să fie curățate nu numai de pielițe, ci și de filamente, pentru că acestea din urmă pot dăuna aspectului/culorii preparatului.
2
Faceți mâncarea la foc mic înăbușit și renunțați la capac, după ce adăugați supa de legume. Astfel, se scurtează timpul de preparare și se păstrează culoarea frumoasă a mâncării.
3
Serviți mâncarea cu piure de cartofi, cartofi natur, paste, sau cu mămăliguță caldă.