Mancare scazuta de” lubiya”(“ black eyed pea”,”black eyed bean”,lobia)

de Mihaela11_jo in Mancaruri de post, 13 Iul 2011 | 5046 vizualizari

 

Lubiya sau “fasolea cu ochi negru” este cunoscuta sub numele stiintific de Vigna unguiculata si este o fasole foarte populara in Africa de vest, numeroase tari asiatice( mai ales India si Vietnamul), Cipru, Grecia si Portugalia.
Inca din secolul al 17-lea a fost introdusa si in Statele Unite ale Americii unde se consuma in mod specific cu carne de porc, sos de chilli, mamaliga sau orez si este socotita mancarea specifica statelor din sud.
Este considerate un simbol al bogatiei si fertilitatii ; in multe regiuni este mancarea specifica de Anul Nou.
Pastaile sunt lungi si mai subtiri decat cele de fasole verde.
Este foarte aromata si nutritiva, cu un continut crescut de calciu, acid folic si vitamina A.
In tarile arabe este gatita atat cu carne de miel , cat si de post –mancare scazuta, care se serveste ca garnitura langa ficat prajit.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg lubiya  
  • 4-5 rosii mari  
  • 1 ceapa de marime medie  
  • 4-5 linguri ulei de masline  
  • sare dupa gust  
  • piper proaspat macinat dupa gust
Portii: 4
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Mancare scazuta de” lubiya”(“ black eyed pea”,”black eyed bean”,lobia):

Lubiya se curata si se taie in bucati de cca 2-3 cm. Se consuma doar foarte tanara; daca pastaia este putin mai tarese  indeparteaza si se folosesc doar boabele. Rosiile se oparesc, se decojesc si se taie marunt. Ceapa se taie marunt si se caleste in uleiul de masline pana devine sticloasa; se adauga lubiya si rosiile si se mai amesteca putin. Se sareaza si pipereaza dupa gust; se inchide cratita de fiert sub presiune . Se fierbe la foc mic 40 de minute. Se serveste cu lipie araba simpla si masline negre sau ca garnitura langa ficatei de pui prajiti. Pofta buna!      

Daca ti-a placut reteta noastra "Mancare scazuta de” lubiya”(“ black eyed pea”,”black eyed bean”,lobia)" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Aluat pufos de cozonac - Rețeta tradițională pas cu pas

ieri la 10:21

Chec cu pui si cascaval in bacon - Reteta usoara pentru un aperitiv gustos

de Rocsi 9

pe 02.12 la 20:34

Bilute din biscuiti cu nuca si rom - Desert rapid si delicios

pe 02.12 la 16:12

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2418 puncte

 Merisor

1300 puncte

RODIMUR

1146 puncte

Panacris

259 puncte

vasimur

253 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Piure cremos cu sos de rosii si gogosar