Mancarica (1) - Chiftelute marinate in legume - se serveau pe timpuri la mesele festive , ca mancare calda sau cum se mai spunea - la o doua masa , alaturi de plachie, facuta din orez cu lapte dulce . Era o mancare traditionala la orice masa de sarbatoare. In ultimii 20 de ani au aparut multe retete noi si la masa calda se servesc acum, alte bucate .
De ce am scris N 1 - deoarece , voi descrie 3 feluri de MANCARICA - asa i se spune in popor, dar recetele sunt diferite, in dependenta in ce zona a Moldovei ,se preparau.
Carnea se spala , se taie in bucati si se toaca in masina de tocat carne cu usturoiul si ceapa curatata. Gustul acestor chiftelute este deosebit pentru ca se foloseste carne care este tocata de tine insuti, nu cumparata de-a gata tocata. Pentru ca in ziua de azi carnea tocata cumparata contine multe surplusuri si atunci nu veti savura adevaratul gust, care vreau sa-l descriu in reteta data.
Painea se inmoaie cu laptele caldut si asa se toarna peste carnea tocata. Se condimenteaza cu sare si piper, se adauga ouale si se amesteca foarte bine. Tocatura se lasa sa se odihneasca cca 30 minute .
Tigaia se incinge foarte bine. Se formeaza chiftelute de marime foarte mica si se prajesc pe tigaia incinsa timp de 3-4 minute . Se pun intr-un vas lat si se lasa la aer liber, descoperite pentru o noapte- e nevoie ca ele sa prinda o pojgita uscata. Asa nu se vor desface chiftelutele, cand se vor praji in sos la cuptor.
Prepararea sosului :
Ceapa se taie in cuburele mari, morcovul si radacina de patrunjel se dau prin razatoare. In tigaie se prajeste ceapa timp de 2-3 minute la un foc mijlociu, pe urma se adauga morcovul , se amesteca si se prajeste timp de 4 minute. Se adauga radacina de patrunjel si pasta de rosii sau ardei se prajeste 2 minute. In timpul prajirii legumelor , nu uitati sa amestecati cu o lingura de lemn. Toata prajeala se toarna peste chiftelute .
Se adauga frunza de dafin si bobele aromate de piper . Peste chiftelute se toarna apa calduta , putin sarata , atat , cat sa nu acopere ultimul strat de chiftelute. Se da la cuptor sa se coaca . In functie de vasul in care ati aranjat chiftelutele pentru copt , depinde si timpul de coacere. Daca coaceti toate chiftelutele intr-un vas de lut -vas roman -aveti nevoie de 20-30 de minute la temperatura de 200 C. Daca in ulcele mici pentru portii separate - timp de 10 minute.
Se stinge cuptorul si se scoate vasul din cuptor . Sa lasa sa se marineze bine chiftelutele in vasul acoperit cu capac si invelit cu ceva caldut pentru o ora.
Se servesc la masa in farfurii adanci , acoperite cu legumele din sos deasupra, si presarate cu patrunjel.