Mancarica de pastai, cu ciolan afumat

de vasimur in Mancaruri de legume, 6 Iul 2021 | 4002 vizualizari

 

Este o mâncare simplă, gustoasă, din puține ingrediente și care se face foarte repede și ușor. Dacă folosim fasole păstăi, la borcan sau cutie, care sunt prefierte și ciolan afumat, dezosat și fiert, atunci timpul de gătire se reduce considerabil. În varianta fără carne poate fi o mâncare delicioasă, în zilele de post!

 

INGREDIENTE

  • 1 borcan/cutie de cca 700-800 g, cu fasole păstăi
  • 400-500 g ciolan/rasol de porc, afumat (îl prefer dezosat și prefiert!)
  • 3-4 bucăți ceapă verde, cu tot cu codiță sau ceapă uscată
  • 5-6 căței de usturoi
  • 3 bucăți ardei gras (galben, verde și roșu de preferință, pentru aspect!)
  • 1-2 roșii proaspete (sau pulpă de roșie, conservată)
  • 3-4 linguri de ulei pentru sotat legumele
  • 2-3 linguri pastă de roșii, suc de roșii sau bulion
  • 1 crenguță cimbru (sau busuioc) uscat sau verde
  • 1 legătură pătrunjel verde, tocat (sau mărar, dacă vă place!)
  • sare, după gust
  • piper măcinat, după gust
  • boia de ardei, după gust
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Mancarica de pastai, cu ciolan afumat:

Curățăm ceapa, usturoiul, ardeii și roșiile și le spălăm bine cu apă rece.

Observație1: Dacă avem ciolan cu os, îl punem la fiert și-l lăsăm până ce carnea se desprinde ușor când înțepăm cu o furculiță!

Observație2: Dacă avem fasole prospătă, o fierbem în apă clocotită, cu puțină sare, dar nu mult, ca să nu se sfarme!

Tăiem ceapa și ardeii fideluțe (julienne), la fel și roșiile iar pătrunjelul verde și usturoiul, le tocăm mărunt. Tăiem ciolanul feliuțe nu prea groase.

Turnăm suficient ulei (3-4 linguri) într-o tigaie și-l încingem bine. Sotăm împreună legumele, mai întâi punem ceapa și o lăsăm până ce se inmoaie, vreo 3 minute, după aceea adăugăm ardeii și mai lăsăm 2-3 minute. Când sunt gata adăugăm carnea și lăsăm să se călească împreună cu legumele, nu mai mult de 5 minute.

În acest moment adăugăm roșiile, pasta de roșii, diluată cu puțină apă și crenguța de cimbru. La nevoie mai adăugăm apă doar cât să le cuprindă (eu pun 1-2 căni cu apă, deoarece îmi place cu mult sos!). Punem capacul la tigaie și lăsăm să fiarbă înăbușit, la foc potrivit, cam 10-15 minute. Adăugăm fasolea păstăi și mai lăsăm doar un clocot două, nu mai mult, ca să nu se sfarme! Oprim focul și asezonăm cu sare, piper măcinat și boiade de ardei. Iar pentru un plus de savoare, în acest momet adăugăm și usturoiul pisat și pătrunjelul verde, tocat!

Se servește caldă sau chiar și rece, la temperatura camerei.

Poftă bună!

TIPS-URI

1

Puteți să tăiați legumele și cubulețe, cât de mari doriți.

2

Folosiți ce condimente vă place și mâncărica va fi pe gustul dumneavoastră.

3

Folosiți orice ierburi aromate vă place: oregano, chimen...

4

Puteți folosi și fasole proaspătă dar va trebui s-o fierbeți separat, în apă clocotită, cu puțină sare.

5

Dacă aveți ciolan/rasol cu os, atunci e bine să-l fierbeți separat pentru ca legumele să nu se sfarme.

6

Dacă nu aveți pătrunjel sau mărar proaspăt, atunci puteți folosi pătrunjel sau mărar uscat.

7

Dacă nu aveți roșii proaspete sau pulpă de roșii conservată, puteți folosi bulion, pastă sau suc de roșii.

8

Dacă vă place picant, atunci puteți folosi boia de ardei iute!

Daca ti-a placut reteta noastra "Mancarica de pastai, cu ciolan afumat" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

pe 22.11 la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

pe 22.11 la 16:03

Salată caldă cu lipie crocantă - Rețeta simplă și gustoasă

pe 22.11 la 12:08

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Iahnie de fasole cu scarita afumata, la oala de lut