O paine frumoasa

de mickyapostu in Piine, 12 Feb 2013 | 9003 vizualizari

 

Nu e greu de facut, necesita un pic de timp si atentie la toti pasii de urmat, insa si rezultatele sunt pe masura, nu? Prea multa vorba strica si tind sa fac din asta cea mai lunga postare de pana acum. Sa trecem la treaba!

 

INGREDIENTE

  • 25 g drojdie proaspata
  • 250 ml lapte
  • 500 g faina
  • 1 lingurita zahar
  • 1 lingurita sare
  • 2 oua batute usor
  • 2 linguri ulei de masline (sau de floarea soarelui)
  • 100 g unt topit si racit
Portii: 8
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA O paine frumoasa:

Cerneti faina si puneti-o intr-un vas. Dizolvati drojdia cu zaharul si 100 ml lapte caldut (nu fierbinte) si lasati-o sa stea cam 10 minute. faceti o gaura in mijlocul fainii si adaugati sarea, restul de lapte cald, uleiul, ouale batute si drojdia. Framantati pana obtineti un aluat elastic si omogen. Acoperiti cu un servet si lasati la loc cald si ferit de curenti de aer timp de o ora si jumatate. 

 

Cand a crescut, scoateti aluatul pe blatul de lucru si incepeti distractia. Mai intai impartiti aluatul in opt parti egale. Daca puteti face asta din ochi e bine, daca nu, folositi cantarul de bucatarie daca aveti. Eu am descoperit ca este un accesoriu foarte important in bucatarie (si nu este deloc scump). Lasati cele opt bile de aluat sa se odihneasca timp de 10 minute.
Intindeti fiecare bucata de aluat ca in imaginea de mai jos si ungeti-le cu untul topit si racit. Nu veti consuma tot untul, o parte va ramane, insa il folositi la finalul retetei.   Dupa aceasta suprapuneti doua cate doua obtinand patru bucati. Nu sunt eu prea buna la explicatii dar sper sa intelegeti din poze. 
Rulati pe partea lunga si formati 4 rulouri. 

Taiati capetele stanga / dreapta  si asezati-le cu partea taiata in jos. Bucatile ramase taiati-le ca in imagine, in triunghiuri.
Asezati intr-o forma rotunda, in mijloc capetele, ia pe margine asezati alternativ triunghiurile. Lasati sa creasca timp de inca jumatate de ora. Cand a crescut ungeti cu un ou batut si dati la cuptor timp de aprox 40 minute, pana cand este gata. Scoateti si ungeti cu untul ramas, acoperiti cu un servet si lasati 10 minute sa absoarba untul.
Este o paine gustoasa si de efect.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "O paine frumoasa" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (18)

Lavinia 1

13.02.2013, 11:00

Foarte frumoasa

mickyapostu 1

13.02.2013, 15:52

Multumesc mult de aprecieri dragelor! Va pup!

Bunica 1

15.02.2013, 11:17

Este o painica frumooooosa rau!Este o idee de turta pentru motul baietilor!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Chec din albușuri cu zmeură și lămâie - Deliciu aromat și pufos

ieri la 08:09

Menemen - Omleta turceasca plina de savoare

de Rocsi 9

pe 31.03 la 19:37

Oua vopsite natural cu coji de ceapa – Reteta traditionala de Paste

pe 31.03 la 16:49

Prajitura cu mere si kefir - Simpla si gustoasa

de oanapl 8

pe 30.03 la 18:32

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

3137 puncte

Rocsi

1480 puncte

MotanLaOale

1083 puncte

mirela0911

1000 puncte

mena29

300 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

RETETA RECOMANDATA
Paine taraneasca cu seminte