Recunosc ca reteta am vazut-o la un brutar din new york si mi-a placut foarte mult, asa ca am zis sa o incerc, si chiar a iesit.
Este foarte rapida. Cernem faina intr-un bol si o amestecam cu sarea, adaugam drojdia dizolvata si apa si amestecam cu o lingura pana se ¨aduna¨ aluatul. Aluatul va fi moale si lipicios, da e bine asa. Il acoperim si il bagam la frigider unde il lasam pentru cel putin 12 ore. Eu l-am framantat pe la 3 dupamasa si a doua zi la 8 dimineata am scos aluatul.
A doua zi, scoatem aluatul din frigider si il turnam pe blatul de lucru pudrat cu multa faina pentru a evita ca acesta sa se lipeasca. Infainam bine suprafata si mainile si il aplatizam formand un dreptunghi pe care il impaturim astfel: partea stanga o ducem catre centru, iar partea dreapta o punem peste, dupa care intoarcem sulul si il mai impaturim o data. Pe un prosop curat de bucatarie punem multa faina punem painea cu ¨deschizatura¨ in jos, punem iar faina peste si acoperim (eu am folosit servetele groase de bucatarie pentru orice eventualitate ) si il lasam asa cam o ora. Incingem cuptorul la temperatura maxima (de obicei 250) cu o oala cu capac in interior.
Cu miscari rapide, ridicam painea si o punem in oala incinsa cu ¨deschizatura" in sus si punem capacul. O lasam asa cam 30 de minute, dupa care o mai lasam 15 minute fara capac pentru ca sa se rumeneasca painea.