Unul dintre cele mai rafinate si delicioase deserturi pe care le-am mancat. Pavlova este un tort cu blat din mereng (bezea), copt la flacara mica, cu exterior crocant si interior moale. Pentru crema de deasupra se poate opta dupa preferintele si gusturile voastre. De obicei se pune frisca si fructe proaspete, eventual un sos de fructe.
Cu mare drag l-am dedicat de ziua Adelei noastre si pentru implinirea celor 3 anisori ai mei pe Bucataras.ro!!
Pentru mereng: De cele mai multe ori ne pune in dificultate la acest tort prepararea mereng-ului. Eu l-am facut de fiecare data folosindu-ma de un mixer planetar sau de un tel, am reusit si cu furculita, dar mai greu :)) Deci, de cate ori am folosit aceste ustensile mie mi-a iesit mereng-ul, cand am folosit mixerul obisnuit nu mi-a iesit... Am vrut sa precizez pentru ca am vazut postari in care fetele erau dezamagite pentru nereusita mereng-ului.
Albusurile, la temperatura camerei, se mixeaza cu praful de sare pentru cateva secunde. Se continua mixarea si se adauga treptat zaharul pudra. Mixam (mixer planetar am folosit eu) pana bezeaua capata consistenta, se tine bine de paletele mixerului, devine „bat”, iar zaharul s-a topit complet. Se adauga zeama de lamaie si apa de trandafiri si se mai mixeaza 2-3 minute. La urma adaugam amidonul si mixam pana la incorporarea completa. In tava mare a aragazului am pus hartie de copt. Am desenat un cerc, dupa o forma de copt cu diametrul de 24 cm. Am pus mereng-ul in cerc si cu o lingura l-am distribuit uniform. Am ridicat cu lingura marginile, lasand in mijloc mai mult spatiu pentru a fi umplut cu crema. Am dat tava la cuptorul incins la 100 grade pentru 30 minute. Dupa expirarea timpului am marit la 110 grade, am setat pentru 20 minute, am verificat sa vad cat este de copt si l-am mai lasat inca 20 minute tot la 110 grade. Total 40 minute, dupa cele 30 si nu am tinut usa intredeschisa, a stat mereu inchisa, doar atat cat am verificat cat este de copt (am folosit un cuptor cu ventilatie). Am oprit focul si l-am lasat in cuptor sa se raceasca pana a doua zi. Am indepartat hartia de copt si am transferat mereng-ul pe un platou.
Pentru crema: Am mixat frisca cu zaharul pana a capatat consistenta dorita. Am adaugat mascarponele si am mixat pana la incorporare.
Asamblare: Crema de frisca am pus-o peste mereng si am distribuit-o uniform. Am turnat aproximativ 100 g crema de portocale peste frisca, iar cu coada unei furculite am amestecat usor crema de portocale cu frisca, cat sa se marmoreze putin. Fructele le-am curatat, le-am taiat cubulete si le-am pus peste crema. Am mai turnat din crema de portocale lasand sa curga si peste marginile merengu-lui, am decorat cu boboci de trandafiri si petale de trandafiri rosii. Am dat tortul la frigider pentru 2 ore, apoi am portionat si servit. Ce greu am reusit sa fac poze cu sectiunea J))
1
· Portocalele sunt zemoase, asa ca nu am folosit prea multe pentru deasupra si am compensat cu un fruct asemanator la culoare si mai putin acid, kaki