Sunt plăcințele de post, foarte gustoase și ușor de făcut.
Din ingredientele de mai jos au rezultat 22 “portofele”.
Prepararea aluatului:
Se face un aluat elastic, potrivit de moale și nelipicios din: făină, zahăr, sare, drojdie, două linguri de ulei și apă caldă. Se lasă la dospit 30 minute, la căldură.
Prepararea umpluturii:
În timp ce aluatul dospește, pregătim umplutura.
Se scurge bine varza de moare și se taie cât de mărunt ne place. Dacă este prea acră, varza se pune la „desărat”, în apă rece, cu cel puțin o oră înainte.
Se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se prăjește în uleiul încins, până ce se inmoaie. Se adaugă varza tocată mărunt și se amestecă mereu ca să nu se ardă. Când varza este călită, se pune piper după gust.
Prepararea „portofelelor”:
Se întinde aluatul și se taie cu o formă rotundă, cât de mare dorim. Se pune umplutură după care se împăturește în două și se apasă marginile cu o furculiță, ca să nu se desfacă. „Portofelele” astfel rezultate, se pun la prăjit, în baie de ulei, pe ambele părți. Când sunt gata se scot într-un vas în care am pus șervețele, sau prosoape de hârtie, ca să se scurgă uleiul în exces.
Se consumă, de preferință, calde dar sunt foarte bune și reci. Cine nu are forma rotundă, poate să modeleze „portofele” cu mâna, mai mari, cum de altfel am făcut și eu, o bucată.
Poftă bună!
1
Prăjiți „portofelele” la foc mic ca să nu se ardă, în ulei încins în prealabil.
2
Prăjiți „portofelele” până ce devin aurii și ușor crocante.