Am avut pofta de orez cu lapte, apoi m-am gandit sa-l transform intr-o budinca, dar cautand prin frigider am descoperit niste branza veche si asa a iesit o prajitura cu branza, si orez.
Pentru crema de orez: am pus laptele cu putina sare si zaharul la fiert, iar cand a atins punctul de fierbere am adaugat orezul spalat si tinut in apa 10-15 minute.
Am lasat orezul la fiert la foc incet pana si-a marit volumul si a absorbit tot laptele, mestecand foarte putin in el pentru a nu se sfarama, apoi l-am lasat la rece acoperit pentru a nu prinde crusta.
Dupa ce s-a racit, am batut albusurile spuma cu zaharul vanilat si le-am incorporat usor in budinca de orez amestecand circular de jos in sus, apoi am presarat scortisoara si am omogenizat.
Pentru blat am frecat untul cu zaharul si putina sare, am adaugat galbenusul apoi uleiul, smantana si la final faina amestecata cu bicarbonatul si praful de copt.
Am framantat un aluat elastic si nelipicios pe care l-am lasat 20 de minute la odihnit.
Pentru crema de branza am amestecat branza dulce cu branza sarata, am adaugat coaja si esenta de lamaie, zaharul si cele doua galbenusuri, grisul, stafidele hidratate in putina apa si am omogenizat.
Asamblare: am intins aluatul intr-o forma cu inel detasabil,unsa cu unt, i-am imbracat si peretii cu aluat, apoi am asezat crema de branza si deasupra crema de orez.
Am dat la cuptor pentru 40 de minute la 180 de grade.
Crema de orez va iesi pufoasa si de aceea prajitura va trebui taiata abia cand se raceste definitiv. Noi am poftit si am taiat totusi calda si am avut surpriza sa alunece putin crema de orez in partea de mijloc, dar cand s-a racit s-a putut taia foarte bine.
1
A se taia cand este rece.
2
Daca orezul nu se ingroasa suficient, se mai poate adauga o lingura de gris sau de faina.