Prajitura cu dungi (Csikos Teszta)

de mihaelar63 in Prajituri, 6 Apr 2013 | 19419 vizualizari

 

Mi-a placut mult praji asta (nu foarte dulce) cand am servit la o prietena unguroaica .De cate ori imi cadea cu tronc vreo prajitura si intrebam cum ii zice , raspunsul era ,, Asta-i de la preoteasa "". Eu imi ziceam ,, Uite ce frumos ca preoteasa trimite prajitura de Pasti , , de onomastica sau de Craciun :)))'' De fapt doar reteta era preluata de la preoteasa. Doar cand mi-a dictat reteta la telefon , mi-am dat seama :))).Ma gandeam ca este greu de preparat, dar am fost asigurata ca nu este deloc dificil .Daca eu cu anti-talentul meu la preparat dulciuri am reusit , poate orisicine .Multumesc Iutka !!!

 

INGREDIENTE

  • Foi:
  • 3 oua intregi
  • 6 linguri zahar
  • 6 linguri faina alba
  • 100 ml lapte ( 1 detzi -zise Iutka :D)
  • 1 varf bicarbonat de sodiu stins cu zeama de lamaie
  • Foaia nr.1- Reteta de baza + 5 linguri nuca macinata
  • Foaia nr.2- Reteta de baza + 3 linguri cacao
  • Foaia nr.3- Reteta de baza + 5 linguri mac
  • Crema :
  • 0.5 l lapte
  • 3-4 linguri gris
  • 250 gr zahar (1 cana)
  • 1 varf cutit sare
  • 1 fiola esenta vanilie dr. Otker
  • 250 gr margarina Rama -cub
Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu dungi (Csikos Teszta):

Prepararea foilor: Se amesteca toate ingredientele pentru o foaie si se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Aluatul fiind mai mole decupati hartia de copt mai mare sa poata "captusi" si peretii laterali ai tavii. Nivelati aluatul si coaceti la cuptor pentru 15 minute. Foaia este copta cand prin apasare cu degetul nu raman urme.

Prepararea cremei:  Infierbantati laptele, puneti sare si turnati in ploaie grisul amestecand incontinuu cu ajutorul unui tel. Cand  amestecul incepe sa se lege puneti zaharul si vanilia. In acest stadiu grisul cu lapte mi-a parut foarte dulce, dar mai tarziu mi-am dat seama ca m-am inselat. Dupa racire amestecati cu margarina pana aceasta se incorporeaza complet.

Asamblarea: Foile se intercaleaza cu crema in ordinea preferata, dar cel mai bine arata cu foaia cu cacao in mijloc. Daca doriti ultima foaie o ungeti cu un strat foarte subtire de crema si razuiti ciocolata sau preparati o glazura. Eu am preferat fara, pentru a nu fi prea dulce

Si la gata...crema curgea pe laterale, si mie imi venea sa tip, cum de prajiturile unguroaicelor arata asa perfect? Dupa o zi si tinuta la rece nu-mi venea sa cred, foile au absorbit umiditatea si-au dublat volumul, iar praji a mea era super.

TIPS-URI

1

Preparati intai grisul cu lapte sa aiba timp de racire cat lucrati la foi.

2

Margarina trebuie sa fie la temperatura camerei pentru a se incorpora mai rapid, deci o scoateti din timp din frigider .

3

Prajitura este perfecta dupa 24 ore de la asamblare. In acest timp foile vor absorbi surplusul de umiditate din crema si isi vor dubla volumul.

4

Pastrati prajitura la rece pentru a o putea taia cat mai bine, la cald crema se inmoaie .

5

Daca coceti foile intr-o forma rotunda aceasta prajitura se poate transforma in tort .

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu dungi (Csikos Teszta)" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prajitura cu mere si afine - Desertul dulce-acrisor care te cucereste

de oanapl 7

ieri la 20:44

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

pe 22.11 la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

pe 22.11 la 16:03

Salată caldă cu lipie crocantă - Rețeta simplă și gustoasă

pe 22.11 la 12:08

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Reteta de prajitura fina si aromata cu dulceata de prune si bezea cu nuca