Prajitura cu miere (Albinita)

de La Ancuta in Prajituri, 16 Noi 2011 | 47343 vizualizari

 

De multa vreme vreau sa fac aceasta prajitura care imi aminteste de copilarie, dar mi-a fost teama de aceste foi cu miere. Ei bine, nu este nimic de speriat iar rezultatul este delicios :)

 

INGREDIENTE

  • Foi:
  • 600 g faina
  • 180 g zahar
  • 4 linguri miere
  • 1 lingura de bicarbonat
  • 80 g unt
  • 1 ou
  • 2-3 linguri de lapte
  • Crema:
  • 250 ml lapte
  • esenta de vanilie
  • 180 g zahar
  • 1 lingura miere
  • 80 g gris
  • 200 g unt cu 80% grasime
  • In plus mai avem nevoie de :
  • 1/2 borcan de gem mai acrisor (eu am folosit de caise)
  • zahar pudra pentru finisat
Portii: 12
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu miere (Albinita):

Incepem cu pregatitul foilor:
Untul, mierea si zaharul le punem intr-o cratita pe foc mic pana se dizolva zaharul complet si incepe sa isi schimbe culoarea.

Dam deoparte si lasam sa se racoreasca putin. Adaugam apoi treptat faina amestecata cu bicarbonatul stins in putin otet. Amestecam bine pana se incorporeaza toata faina apoi adaugam si restul de faina si oul.

Framantam bine si adaugam cateva linguri de lapte, pana la omogenizarea aluatului.

Impartim aluatul in 4 parti egale.
Ungem dosul tavii cu unt si intindem prima foaie, direct pe tava. Dam la cuptor la foc potrivit pana se rumeneste usor (aveti grija pentru ca se coace destul de repede).

Procedam la fel si cu urmatoarele foi.

Prima foaie se va intinde usor pentru ca aluatul este inca caldut. Ca sa nu aveti probleme la intins foile, tineti aluatul pe aragaz, la caldura. Astfel se va intinde mult mai usor. Si ca lucrurile sa mearga si mai bine intindeti urmatoarele foi pe tava inca calda.

Dupa ce am copt toate foile ne ocupam de crema. Punem pe foc laptele, zaharul si mierea. Cand incepe sa dea in clocot adaugam grisul in ploaie si amestecam continuu. Fierbem pana se ingroasa.

Dam deoparte si lasam sa se raceasca. Cand a ajuns la temperatura camerei adaugam vanilia si untul.

Mixam apoi la viteza mare pana devine o crema spumoasa.

Pe un platou asezam o foaie apoi jumatate din crema de gris. Urmeaza inca o foaie pe care vom intinde gemul in strat uniform. Acoperim cu cea de-a treia foaie si restul de crema de gris. Deasupra punem ultima foaie.

Presam prajitura cu o greutate (eu am pus un platou cu o alta prajitura :) ) si lasam sa stea la loc racoros cel putin o zi altfel foile nu se vor putea taia.

Inainte de a portiona prajitura se pudreaza cu zahar.

Sursa

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu miere (Albinita)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

Barista Max + Espresso Machine

- 500 lei
2999.99 lei
2499.99 lei

Barista Max Espresso Machine

- 600 lei
2799.99 lei
2199.99 lei

COMENTARII (59)

La Ancuta 1

20.11.2011, 23:09

mariacristina si la mine se numara printre preferate

Cris2711 1

23.11.2011, 18:03

favoreteta

La Ancuta 1

24.11.2011, 08:41

Cris

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Chec cu vișine și mac, dulce și savuros

pe 27.01 la 14:58

Rețeta gustoasă de turte cu cașcaval la cuptor

pe 27.01 la 08:25

Plăcinte ardelenești cu cartofi și brânză de burduf, grozav de gustoase

de RODIMUR 8

pe 26.01 la 12:57

Prajitura rasturnata cu afine si mere - Rapida si spornica

de oanapl 7

pe 25.01 la 20:58

TOP
utilizatori

oanapl

4301 puncte

Panacris

1462 puncte

mihaelar63

1183 puncte

Mitinita

1100 puncte

MotanLaOale

1087 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Prajitura Albinita (reteta cu nr. 400)