Nu stiam cum sa denumesc aceasta prajitura, pentru ca am facut o combinatie intre prajitura cu foaie sfaramata si napolitane cu caramel.
Dar cei care au gustat din ea, adica bucatarasii mei dragi, au zis ca este o prajitura potrivita pentru a fi servita langa cafeaua de la prima ora.
Pentru foi, frecam untul cu zaharul pana se spumeaza, apoi adaugam galbenusurile frecate cu putina sare, omogenizam si adaugam laptele.
Desfacem bicarbonatul in otet si il adaugam peste celelalte ingrediente, adaugam si esenta, apoi incorporam faina cernuta impreuna cu praful de copt.
Framantam un aluat usor ferm, atat cat sa nu se lipeasca de maini, pe care il acoperim cu o folie si il dam la rece 30 de minute.
Impartim apoi aluatul in trei parti, pe care le intindem pe dosul tavii(28/40 cm) si le coacem pentru 4-5 minute la 180 de grade.
Nu uitam sa intepam foile din loc in loc pentru a nu face bolta in timpul coacerii.
Cat timp aluatul sta la rece ne ocupam de napolitane.
Pentru crema caramel, frecam galbenusurile cu un praf de sare si untul moale cu doua linguri de zahar si le unim in acelasi vas, apoi punem vasul la foc, pe baie de aburi si amestecam continuu in el, pana cand compozitia incepe sa se ingroasa.
Punem intr-un vas cu peretii inalti, 6 linguri de zahar si le caramelizam la foc mic, amestecand continuu sa nu se innegreasca si sa devina amar.
Cand este complet diluat, il adaugam peste crema din celalalt vas si amestecam energic pentru a se omogeniza.
Lasam vasul la foc mic, pe baie de aburi, pana cand se dilueaza caramelul, amestecand continuu, apoi ridicam vasul de pe foc si adaugam alunele usor zdrobite si imediat intindem crema intre cele doua foi de napolitane.
Asezam o greutate pe ele si le lasam deoparte.
Pentru crema, sfaramam intr-un vas, o foaie dintre cele trei, pe cea mai urata.
Punem laptele la incalzit cu un praf de sare si zaharul si topim ciocolata in el.
Adaugam si untul de arahide, omogenizam bine compozitia si o turnam fierbinte peste foaia sfaramata si omogenizam crema.
Asezam o foaie in tava, o ungem cu gemul de prune si intindem peste ea, jumatate din crema.
Peste crema asezam foile de napolitane umplute cu caramel, apoi intindem restul de crema peste ele si acoperim cu ultima foaie coapta pe dosul tavii, presand-o bine.
Acoperim prajitura cu o folie si asezam peste ea niste greutati.
Eu am niste dictionare grele, de engleza si franceza pe care le asez mereu peste astfel de prajituri, doar doar vom reusi sa invatam si noi cele doua limbi straine :))))))
Dam prajitura la rece pana a doua zi, sau cel putin 5-6 ore pentru a se fragezi foile si a se putea portiona frumos.
O pudram cu zahar si o servim alaturi de o cafea buna, un ceai sau ce mai dorim noi.
Sa va fie de folos!
1
Albusurile ramase(9 la numar), puneti-le intr-o caserola, sau punga la congelator. Atasati si un bilet la ele sa scrieti cate sunt si le scoateti cand doriti sa faceti o alta prajitura cu blat de bezea si nuca, sau ce vreti voi. Se lasa la dezghetat la temperatura camerei, apoi se mixeaza cu un praf de sare si se comporta perfect.