Prăjitura Greta Garbo reinventată

de Panacris in Prajituri, 24 Sep 2013 | 16362 vizualizari

 

O prăjitură minunată, ce stătea cuminte în lista de favorite, inspirată de Toamna07 și Miremic, originală din cartea de bucate a Silviei Jurcovan. Bineînțeles că am pus amprenta Panacris. ;)

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente pentru foi:
  • făină albă de grâu 500 g,
  • unt La Dorna 80% grăsime 200 g,
  • ouă 2 bucăți,
  • smântână Napolact 15% grăsime 250 g,
  • zahăr pudră 100 g,
  • drojdie uscată Dr. Oetker 1 plic,
  • sare iodată un vârf de cuțit,
  • coajă rasă de la 1 lămâie,
  • opțional ulei de nuci cca. 25 ml.
  • Umplutura:
  • Dulceață de caise 300 g,
  • dulceață de afine 200 g,
  • nuci măcinate 200 g,
  • mac măcinat 200 g,
  • zahăr tos 200 g
  • Glazura:
  • ciocolată cu mentă 100 g,
  • ciocolată cu alune 100 g,
  • unt La Dorna 80% grăsime 50 g.
Portii: 24
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prăjitura Greta Garbo reinventată:

Bineînțeles că m-am folosit de Maricica ;) În cuva mașinii de frământat, se pune untul topit, făina cernută, zahărul tos, ouăle bătute, coaja de lămâie, sarea, drojdia și smântâna, apoi se pornește mașina la programul de frământare (cca. 90 de minute frământare plus dospit;) Se mai ajută cu puțină făină sau ulei de nuci, dacă aluatul nu se ”adună” în primele 30 de minute.

Între timp se pregătește umplutura. Cele două feluri de dulcețuri se amestecă cu nuca, macul măcinate, plus adaosul de zahăr tos. După ce au trecut cele 90 de minute, se împarte alatul pufos în patru părți egale, cca. 300 g fiecare parte. Se tapetează o tavă înaltă cu foaie de pergament, apoi se pune prima foaie, o parte de umplutură și tot așa până se termină, iar ultima foaie să fie curată. Se lasă tava la cald pentru cca. 20 de minute, apoi se coace la cuptorul preîncălzit, la foc mic cca. 45 de minute.

Pentru glazură, cele două ciocolăți se rup în bucățele, apoi se topesc în vasul special la BainMarie, se adaugă untul și se amestecă energic până ce se încorporează. Glazura obținută se toarnă peste prăjitura rece.

Se lasă la răcit cca. 2 ore sau până a doua zi, apoi porționăm după gustul fiecăruia. Spor la treabă și poftă bună! 

Daca ti-a placut reteta noastra "Prăjitura Greta Garbo reinventată" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Tort cu crema de fistic - Deliciu fin si aromat

pe 18.04 la 22:32

Ficăței cu smântână și mozzarella - Savoare și gust într-un preparat excelent

pe 17.04 la 16:22

Aripioare crocante ca la fast food - Rețeta simplă și irezistibil de gustoasă

pe 17.04 la 15:50

TOP
utilizatori

mihaelar63

1104 puncte

gaby_duceag

1000 puncte

Rocsi

250 puncte

UrsanMihaela

107 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu mere si nuci, la Multicooker