Prăjitură roz cu gem sau dulceata

de Catalina L in Dulciuri, 10 Oct 2015 | 2951 vizualizari

 

Reteta din caietul de retete al mamei mele - ce bune prajituri ne facea si ce bucatareasa fara pereche era.....
De ce roz? Este modesta mea contributie la campania de preventie impotriva cancerului de san.
Un omagiu adus mamei mele, plecata mult prea tanara din cauza acestei boli.

Din 1985, luna octombrie este colorată roz.
Este luna de informare si prevenire a cancerului mamar. Aceasta boala grava este frecventa la femeile in varsta de peste 50 de ani, insa nici restul nu sunt pe deplin ferite de pericol.
Pune-ti sanatatea pe primul loc si fa un control de rutina pentru a te asigura ca nu ai nici un fel de problema. In plus, fii solidara cu milioanele de femei din lume care sufera de aceasta afectiune si implica-te in campaniile de preventie a cancerului mamar.

Riscul ca o femeie cu varsta curpinsa intre 30 si 40 de ani sa afle ca sufera de cancer este de aproximativ 1 la 250, iar pentru doamnele de 40 si 50 de ani sansele de imbolnavire sunt de 1 la 70.
Cauza exacta a aparitiei cancerului mamar este necunoscuta, insa modul de actionare al afectiunii a fost deseori descris de specialisti: acesta consta in cresterea anormala a celulelor de pe marginea ductelor si lobulilor unui san, urmata de raspandirea in interior, in tesuturile invecinate si in alte organe.
Intr-un stadiu incipient, cancerul mamar este adesea depistat printr-o mamografie, inainte de a fi aparut orice fel de simptom. Ulterior, specialistii determina stadiul cu ajutorul informatiilor furnizate de teste precum biopsia ganglionilor axilari, analize sangvine, scintigrafia osoasa si radiografii. Stadiul cancerului este unul dintre cei mai importanti factori in functie de care se decide cel mai potrivit tratament pentru suferinda.
In fiecare an, aproximativ 6000 de femei din Romania sunt diagnosticate cu acest tip de cancer, numar care poate fi redus drastric daca boala este descoperita in faza incipienta.
Persoane din intreaga lume isi manifesta solidaritatea si organizeaza evenimente care mai de care mai ingenioase pentru a le incuraja pe femei sa mearga la un control medical de-a lungul acestei luni.
(sursa: perfecte.ro)

 

INGREDIENTE

  • 250 g unt la temperatura camerei
  • 3 oua
  • 250 g zahar
  • 1 pachetel de zahar vanilat
  • 6 linguri de gem sau dulceata (cirese)
  • zeama si coaja de la o lamaie
  • 400 gr faina
  • 1 pachetel de praf de copt colorat (roz)
  • sare
Portii: 8
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prăjitură roz cu gem sau dulceata:

Amestecam si diluam dulceata cu zeama de lamaie.

Separam albusurile de galbenuri.

Batem albusurile cu un praf de sare.

Adaugam un pic de dulceata pentru a le colora si treptat 100 g de zahar, continuand sa le batem pana se vor tine ca o bezea.

Dati la rece.

Se freaca galbenusurile cu 150 gr de zahar, apoi se adauga untul frecand totul bine.

Punem faina amestecata cu praful de copt, coaja de lamaie si amestecam. 

Se face o coca care se pune in tava unsa si care se intinde bine cu mana daca este nevoie.

Oprim cat 1 ou de aluat si dam la rece.

Peste aluat punem dulceata sau gemul.

Peste gem se pun albusurile batute spuma.

Se rade deasupra aluatul dat la rece.

Dati la cuptor pentru 20-25 minute, la 200°C.

Prajitura se taie calda.

Pofta Buna !!!!


TIPS-URI

1

aceasta prajitura se pastreaza bine si este chiar mai gustoasa a 2a zi.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prăjitură roz cu gem sau dulceata" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Aluat pufos de cozonac - Rețeta tradițională pas cu pas

ieri la 10:21

Chec cu pui si cascaval in bacon - Reteta usoara pentru un aperitiv gustos

de Rocsi 9

pe 02.12 la 20:34

Bilute din biscuiti cu nuca si rom - Desert rapid si delicios

pe 02.12 la 16:12

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2418 puncte

 Merisor

1300 puncte

RODIMUR

1146 puncte

Panacris

259 puncte

vasimur

253 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu branza dulce si stafide