Am făcut ieri un borș moldovenesc cu carne de porc, pentru că aveam ”materia primă” proaspătă, adică borș natural, ”de putină” cum se zice. Eu nu umplu borșul în putină, pentru că ar fi prea mult pentru nevoile familiei (oricum, nu am nici putină...) ci într-un borcan de sticlă, de 3 litri. Suficient, totuși, pentru a face de vreo 3-4 ori câte o oală mare de 4-5 litri de borș, asta în funcție de cât de acru este...
L-am numit ”Reteta de bors moldovenesc, cu carne de porc, dres cu bors de casa” nu datorită ingredientelor, nici modului de preparare (din aceste două puncte de vedere există destule variante locale) ci tocmai pentru a preciza încă din titlu că acrirea este pe bază de borș natural. (Nu de alta, dar pe când eram copii, fiind cu părinții într-o stațiune de odihnă la mare, am mâncat un ”borș modovenesc” acrit cu castraveți murați, ceea ce ne-a mirat foarte mult, chiar dacă la vremea aceea nu prea ne pricepeam la bucătăreală, dar măcar știam precis că acasă la noi, în Moldova nu aveam asemenea ”specialitate”...)
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 5 litri de bors moldovenesc, cu carne de porc dres cu bors de casa
Ingrediente pentru Reteta de bors moldovenesc, cu carne de porc dres cu bors de casa
Preparare Reteta de bors moldovenesc, cu carne de porc dres cu bors de casa
Carnea se fasonează, se taie cubulețe și se pune la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se culege și se aruncă, apoi se dă focul la temperatură medie. Se completează cu apă caldă, când este cazul.
Se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se călește în ulei de floarea soarelui, la foc mic, până ce se înmoaie.
Se spală ardeii, se curăță de cotoare și de semințe, se taie mărunt și se călesc în tigaia cu ceapa.
Se spală roșiile, se îndepărtează semințele, se taie cubulețe și se adaugă în tigaia în care s-au călit ceapa și ardeii. Se lasă tigaia la foc mic, până ce se înmoaie toate legumele și scade puțin lichidul lăsat de roșii.
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se spală, se taie și se pun la fiert cu 500 ml de apă.
Se strecoară zeama de carne și se toarnă peste rădăcinoase, împreună cu bucățile de carne. Se lasă oala la fiert, la foc iute încă 3-4 clocote.
Se aleg frunzele de mărar și de pătrunjel, se spală, se zvântă și se taie, separat.
Se curăță cartofii, se spală, se taie cubulețe și se adaugă în oala cu carnea și rădăcinoasele. Se lasă la fiert încă 2-3 clocote, se culege spuma care se formează și se aruncă.
Când cartofii sunt aproape fierți, se adaugă legumele călite și se mai lasă oala pe foc încă un clocot, la foc iute.
Se adaugă bors de casa, se condimentează cu: sare, piper și cimbru și după 3-4 minute, se ia oala de pe foc, se presară verdeața, se pune capacul și se lasă să se odihnească timp de 10 minute.
Borșul se poate servi, după acest timp de odihnă, cu un ardei iute, cu smântână și chiar cu mămăliguță caldă.
Nici de la un Bors Moldovenesc de Fasole Boabe nu dau inapoi niciodata!
1
Dacă folosiți carne de porc cu os, va trebui să strecurați neapărat zeama. Eu folosesc pulpă de porc, sau spată, dar fără os și tot strecor zeama, pentru că astfel borșul este mai limpede.
2
Adăugați rădăcinoasele mărunțite, când carnea este fiartă pe jumătate.
3
Adăugați cartofii, când rădăcinoasele sunt aproape fierte.
4
Legumele călite, fiind deja tratate termic, se adaugă la sfârșit, pentru un ultim clocot.
5
Borșul se adaugă la sfârșit, când toate ingredientele sunt fierte și înainte de a adăuga condimentele.
6
Puteți folosi leuștean, dacă aveți, dar dozați bine cantitatea, pentru că are un gust foarte puternic.
7
Puteți adăuga smântâna la sfârșit, înainte de ultimele 3-4 minute, așa după cum ea poate fi lăsată la servire, pentru cine dorește, ca să-și adauge în farfurie.
8
Serviți cu ardei iute și cu mămăliguță, dacă aveți și dacă vă place.