Îmi place crema de lămâie, așa că din când în când o folosesc în dulciurile pe care le fac. De data aceasta, un tort cu blat pufos, însiropat și aromat, cu crema de lămâie care îmi place.
Pentru Reteta de tort Lamaita am folosit urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, cacao, lapte, unt, lamaie.
Iata cum se prepara Reteta de tort Lamaita
Mai întâi se face blatul, chiar cu o zi înainte. Se mixează albușurile cu un praf de sare și când compoziția începe să ia volum, se adaugă zahărul tos și cel vanilinat, puțin câte puțin. Se mixează întruna. Apoi se adaugă, unul câte unul, gălbenușurile și apoi se mai mixează puțin compoziția, pentru omogenizare.
Când zahărul nu se mai simte, se adaugă făina ”în ploaie” și la urmă, cacaua. Cine dorește ca blatul să fie mai închis la culoare, poate adăuga 2 linguri de cacao, care totuși poate îngreuna aluatul. Eu am adăugat doar 1 lingură, pentru că tot ceea ce am vrut să realizez a fost ca blatul să fie în contrast cu crema.
Pentru cremă se amestecă ingredientele solide (amidonul alimentar, zahărul tos, zahărul vanilinat și praful de sare extrafină) după care se adaugă laptele. Când această compoziție este omogenă, se dă la foc mic și se amestecă întruna, până ce se îngroașă. Atunci se retrage cratița de pe foc și se mai amestecă din când în când compoziția, ca să nu se formeze, nici cocoloașe, nici pojghiță.
Când această compoziție s-a mai răcorit, se adaugă și se mixează untul moale, coaja rasă de lămâie, iar la urmă se adaugă și zeama de lămâie. Când crema este bine omogenizată, se dă la rece pentru cel puțin o oră.
Blatul răcit se taie în trei foi și se prepară siropul, în care se adaugă zeama de lămâie, sau esența, abia după ce s-a răcit.
Se însiropează pe rând foile de blat (cea de deasupra se va însiropa pe partea care se suprapune peste celelalte foi) se ung cu cremă și la urmă se ”îmbracă” tot tortul, deasupra și de jur împrejur, cu crema rece. Se decorează după dorință și se dă tortul la rece, până ce se va epuiza.
Vezi si reteta de Tort cu crema de portocale.
1
Pentru ca blatul să crească frumos și să fie pufos, folosiți ingrediente la temperatura camerei.
2
Blatul se feliază după ce s-a răcit complet.
3
Dacă doriți ca blatul să aibă o culoare mai intensă, puteți adăuga mai multă cacao, dar atenție, aceasta îngreunează compoziția și riscați ca blatul să nu mai fie pufos.
4
Adăugați zeama de lămâie (sau esența) în sirop, numai după ce acesta s-a răcit.
5
Amestecați întruna compoziția pentru cremă cât este la foc mic și după ce se lasă la răcit, ca să nu se formeze cocoloașe.
6
Țineți crema la rece, înainte de a asambla tortul.
7
Însiropați foile înainte de a le unge cu cremă.
8
Țineți tortul la rece, până ce se termină.