Reteta de tort Lamaita

de RODIMUR in Torturi, 24 Mar 2024 | 2488 vizualizari

 

Îmi place crema de lămâie, așa că din când în când o folosesc în dulciurile pe care le fac. De data aceasta, un tort cu blat pufos, însiropat și aromat, cu crema de lămâie care îmi place.
Pentru Reteta de tort Lamaita am folosit urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, cacao, lapte, unt, lamaie.

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente Reteta de tort Lamaita
  • Pentru blat:
  • 6 ouă
  • 150 grame de zahăr tos
  • 100 grame de făină albă
  • 1 plic de zahăr vanilinat
  • 1 praf de sare extrafină
  • 25-30 grame de cacao
  • Crema de lămâie
  • 500 ml lapte
  • 100 grame de amidon alimentar
  • 175-200 grame de zahăr tos
  • 2 plicuri cu zahăr vanilinat
  • 1 praf de sare extrafină
  • 200 grame de unt
  • coaja rasă de la o lămâie
  • zeama de la o lămâie
  • Pentru sirop:
  • 100 grame de zahăr tos
  • 150 ml de apă
  • zeamă (sau esență) de lămîie
  • Pentru decor:
  • feliuțe subțiri de limetă
  • ornamente decor sub formă de flori de lămâie
  • jeleuri
Portii: 12
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Reteta de tort Lamaita:

Iata cum se prepara Reteta de tort Lamaita

Mai întâi se face blatul, chiar cu o zi înainte. Se mixează albușurile cu un praf de sare și când compoziția începe să ia volum, se adaugă zahărul tos și cel vanilinat, puțin câte puțin. Se mixează întruna. Apoi se adaugă, unul câte unul, gălbenușurile și apoi se mai mixează puțin compoziția, pentru omogenizare.

Când zahărul nu se mai simte, se adaugă făina ”în ploaie” și la urmă, cacaua. Cine dorește ca blatul să fie mai închis la culoare, poate adăuga 2 linguri de cacao, care totuși poate îngreuna aluatul. Eu am adăugat doar 1 lingură, pentru că tot ceea ce am vrut să realizez a fost ca blatul să fie în contrast cu crema.

Pentru cremă se amestecă ingredientele solide (amidonul alimentar, zahărul tos, zahărul vanilinat și praful de sare extrafină) după care se adaugă laptele. Când această compoziție este omogenă, se dă la foc mic și se amestecă întruna, până ce se îngroașă. Atunci se retrage cratița de pe foc și se mai amestecă din când în când compoziția, ca să nu se formeze, nici cocoloașe, nici pojghiță.

Când această compoziție s-a mai răcorit, se adaugă și se mixează untul moale, coaja rasă de lămâie, iar la urmă se adaugă și zeama de lămâie. Când crema este bine omogenizată, se dă la rece pentru cel puțin o oră.

Blatul răcit se taie în trei foi și se prepară siropul, în care se adaugă zeama de lămâie, sau esența, abia după ce s-a răcit.

Se însiropează pe rând foile de blat (cea de deasupra se va însiropa pe partea care se suprapune peste celelalte foi) se ung cu cremă și la urmă se ”îmbracă” tot tortul, deasupra și de jur împrejur, cu crema rece. Se decorează după dorință și se dă tortul la rece, până ce se va epuiza.

Vezi si reteta de Tort cu crema de portocale.

TIPS-URI

1

Pentru ca blatul să crească frumos și să fie pufos, folosiți ingrediente la temperatura camerei.

2

Blatul se feliază după ce s-a răcit complet.

3

Dacă doriți ca blatul să aibă o culoare mai intensă, puteți adăuga mai multă cacao, dar atenție, aceasta îngreunează compoziția și riscați ca blatul să nu mai fie pufos.

4

Adăugați zeama de lămâie (sau esența) în sirop, numai după ce acesta s-a răcit.

5

Amestecați întruna compoziția pentru cremă cât este la foc mic și după ce se lasă la răcit, ca să nu se formeze cocoloașe.

6

Țineți crema la rece, înainte de a asambla tortul.

7

Însiropați foile înainte de a le unge cu cremă.

8

Țineți tortul la rece, până ce se termină.

Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta de tort Lamaita" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

ieri la 14:48

Cum sa faci o casuta din turta dulce - un proiect delicios si creativ

pe 19.11 la 20:43

Omuleti din turta dulce - reteta delicioasa pentru sarbatori

pe 19.11 la 20:36

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert tort ciocolatos - de post