Reteta simpla si gustoasa de baclava cu nuca este delicioasa si usor de pregatit.
Din câte știu, baclavalele nu se fac doar cu nucă, dar acestea sunt cel mai des preparate și găsite la vânzare. Am mai făcut baclava în urmă cu foarte mulți ani, dar după câte se pare, atunci primisem o rețetă incompletă, așa că după ce mi-am dat seama de aceasta, mi-am tot dorit să fac într-o zi această prăjitură delicioasă, așa cum trebuie. Și m-am decis mai ales când, bolnavă fiind, dar dorind să mânânc ceva dulce (pentru că sunt dependentă...) am mâncat niște baclavale cumpărate de soțul meu din comerț. Nu se simțea aproape deloc gustul de nucă, ceea ce mi s-a părut nu numai un afront adus cumpărătorilor, ci și acestei rețete vestite. Așa că în urmă cu vreo două săptămâni am făcut baclavale așa cum îmi plac mie...
Am folosit ca ingrediente: foi placinta, nuca, unt, zahar.
Iata cum se pregateste Reteta simpla si gustoasa de baclava cu nuca
Nuca se rumenește în cuptor și se macină.
Se amestecă uleiul cu untul topit și se omogenizează.
Se unge tava de copt cu unt și se întinde foarte bine o foaie de plăcintă care se unge, de asemenea, cu amestecul de unt și ulei.
Se pune a doua foaie, se întinde bine, se presează puțin și se unge cu amestecul de ulei și unt topit. Se suprapun astfel o jumătate din totalul de foi de plăcintă, se întind și se presează puțin, după care fiecare se unge cu unt topit și ulei, dar nu excesiv.
Nuca măcinată se distribuie uniform pe foile de plăcintă unse cu unt topit și ulei.
Se pun pe rând foile de plăcintă rămase și fiecare se întinde/presează/unge.
Se porționează baclavaua cu un cuțit cu lama subțire și ascuțită, după care se toarnă restul de unt topit+ulei, mai ales pe la tăieturi, ca să pătrundă bine.
Se dă tava cu prăjitura la cuptor, la foc mediu, timp de 30-35 minute.
Între timp se prepară un sirop ușor legat și când se răcește, se adaugă apa de flori de portocal.
Când baclavaua s-a rumenit, se scoate din cuptor și se toarnă deasupra siropul, pe toată suprafața prăjiturii.
Se decorează pătrățelele de baclava cu fistic mărunțit și se dă tava la frigider pentru câteva ore, pentru ca foile să se însiropeze.
După acest interval de timp, se mai taie porțiile de baclava, dacă s-au lipit între ele și se pun pe tava de servit.
Vezi si reteta de Baclava turceasca cu nuca sau baclava rulouri. Recomandam si rulada turceasca
1
Pentru aceasta Reteta de baclava cu nuca este bine sa tineti cont de urmatoarele:
2
Pregătiți din timp nuca (rumenită și măcinată) și fisticul (mărunțit).
3
Întindeți bine foile de plăcintă și aveți grijă ca între ele să nu rămână bule de aer.
4
Presați ușor foile de plăcintă, tocmai pentru ca ele să adere unele la celelalte și pentru a elimina posibilele bule de aer.
5
Ungeți foile cu un strat subțire (nu în exces) de unt topit și ulei.
6
Nu este necesar să adăugați și zahăr peste nuca mărunțită. Siropul este suficient de dulce, nu trebuie exagerat.
7
Apa de flori de portocal poate fi înlocuită cu esență de migdale, sau cu zeamă de lămâie.