Multe gospodine coc vinete vara si le congeleaza si prepara o salata de vinete delicioasa pe timp de iarna.
Vinetele se spala si se coc pe flacara sau pe tabla. Se lasa apoi putin la racit si se curata. Un procedeu simplu de a curata vinete, fara murdarie si fara sa spalam vinetele: se taie cotorul, apoi vanata se taie pe jumate si cu ajutorul unei linguri se aduna tot miezul copt. Lingura se poate da sub jet de apa rece, sa nu ramana cumva coaja arsa de la vinete. Miezul se pune intr-o strecuratoare mare si se lasa la scurs cateva ore. Cu ajutorul robotului le facem rapid si cremoase, samburii vor si si ei zdrobiti si consistenta pentru salata de vinete va fi mult mai fina. Deci, punem vinete in vasul robotului si adaugam treptat ulei, cam o cescuta, apoi le potrivinm de sare. Se poate pune apoi ceapa tocata foarte fin sau se serveste salata de vinete cu ceapa alaturi si rosii. De asemenea, se poate adauga si o lingura-doua de maioneza, eu le fac fara, prea multa grasime...
Si o prezentare draguta, pentru mese festive, salata de vinete in acordeon de rosie.