Salata de vinete este un aperitiv ușor de făcut, economic și răcoros, iar maioneza îi dă un gust mai plăcut, mai onctuos, mai puțin aspru.
De mulți ani eu nu mai pun ceapă în salata de vinete, ci usturoi, ceea ce o face mai bună și îi dă un gust aparte.
Rețetă pentru picnic (și nu numai!)
Se spală vinetele și se coc. Când sunt coapte, se lasă puțin la răcorit, după care se curăță de coji și se pun pe un plan înclinat (un fund de lemn) pentru a se scurge.
În timp ce vinetele se scurg, se face o maioneză dintr-un gălbenuș fiert tare și răzuit în care încorporăm o jumătate de linguriță de muștar clasic. Când acest amestec s-a omogenizat, se adaugă un gălbenuș crud, se amestecă bine, după care se încorporează, puțin câte puțin, aproximativ 50 ml de ulei. Se amestecă întruna, până ce maioneza este consistentă/groasă/fermă. La urmă, se adaugă câteva picături de zeamă de lămâie, se omogenizeză totul și maioneza este gata.
Se toacă foarte bine (sau se mixează) vinetele scurse (dacă au semințe mari și tari, e bine să fie îndepărtate, pentru că nu prea sunt bune). Odată tocate (mixate) foarte bine, vinetele se încorporează în maioneză, se amestecă bine și se condimentează cu sare și piper.
De mulți ani, eu nu mai folosesc ceapă la salata de vinete, ci un cățel de usturoi răzuit fin. La această cantitate de vinete, este suficient un singur cățel de usturoi, care îi va da un gust aparte salatei.
Pentru că salata conține maioneză (care îi dă un gust fin, foarte bun) nu mai este necesar uleiul.
Cine vrea, servește salata de vinete cu roșii proaspete.
1
Lăsați vinetele coapte să se scurgă bine, înainte de a le toca pentru salată.
2
Îndepărtați, dacă puteți, semințele prea mari și tari.
3
Maioneza (legată bine, consistentă) înlocuiește perfect uleiul (de fapt, ea conține suficient ulei pentru salată).
4
Nu cantitatea de ulei face maioneza groasă, ci mixarea suficientă.
5
Nu puneți mai mult de 1 cățel de usturoi răzuit, ca să nu fie prea iute salata de vinete.