Samosa cu naut

de alice_ciobanu in Aperitive / Garnituri, 17 Mai 2012 | 5154 vizualizari

 

Pateurile samosa sunt foarte populare in India, consumate in mod traditional ca simple gustari. De obicei sunt prajite in baie de ulei, dar pot fi pregatite si la cuptor, daca sunt stropite cu o cantitate generoasa de unt topi. Pateurile samosa au diverse umpluturi, clasicul amestec de legume cu carne de miel, mazare si cartofi, dar varianta cu naut e de departe cea mai delicioasa.

 

INGREDIENTE

  •  pentru aluat:
  • 225 gr faina
  • 2 lingurite praf copt
  • 1 1/2 lingurita sare de mare
  •  1 lingura de unt topit
  • 5-6 linguri apa calda, sau mai mult
  • ulei pentru prajit in baie de ulei
  • pentru umplutura:
  • 400 gr naut de la conserva scurs si clatit
  • 100 gr mazare decongelata, sau inabusita daca e cruda
  • 200-250 ml apa rece
  • 1 ceapa rosie
  • 1 catel de usturoi
  • 1 lingurita boia de ardei iute sau dupa gust
  • 1/2 lingurita chimen zdrobit
  • 1/2 lingurita curcuma
  • 1 ardei iute curatat de seminte si tocat
  • 1 lingurita garam masala
  • 1 lingurita ghimbir pudra
  • 1/2 lingurita sare de mare
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Samosa cu naut:

Pentru a face aluatul, amestecati intr-un bol faina cu praful de copt, sarea de mare, untul topit si 5 linguri de apa calda. Amestecati si framantati pana ce aluatul devine elastic  si ferm. Framantati-l 5-10 minute pana devine omogen si nu se mai desface in fasii. Adaugati apa calda daca este prea uscat. Inveliti-l in folie alimentara si lasati-l sa se odihneasca la loc racoros, in bucatarie, macar 30 minute.

Intre timp ne ocupam de umplutura. Incingeti niste ulei intr-un wok. Adaugati boiaua iute, garam masala, chimenul si curcuma si lasati-le fix 30 sec.  amestecand continuu. Adaugati ceapa tocata, usutoruil curatat si zdrobit,   ardeiul iute curata si tocat, pudra de ghimbir si lasati la foc inabusit pana ce ceapa devine aurie si se inmoaie si mirodeniile emana un miros deosebit. Puneti apoi nautul, mazarea apa si sarea. Lasati la fiert pana ce scade toata zeama, amestecand din cand in cand. Puneti apoi umplutura intr-un bol si lasati la racit.

Procedura transformarii aluatului in minunatele pateuri samosa este relativ simpla. Luati aluatul si impartiti-l in 7 bucati egale. Formati cate o biluta din fiecare bucatica de aluat. Rulati-o pe suprafata de lucur tapetata cu faina, pana ce obtineti un cerc cu diametrul de aproximativ 10-12 cm. Taiati fiecare cerc pe jumatate, obtinana doua semicercuri. Luati cate un semicerc, umeziti marginile cu un penson inmuiat in apa rece, apoi indoiti semicercul si uniti marginile taiate astfel incat sa obtineti un con. 

Lipiti marginile umede si deschideti conul pe care il veti umple cu o lingurita cu cate putina compozitie de naut. Apasati apoi marginile umede pentru a inchide conul si asezati-l pe o tava tapetata cu hartie de copt.

Repetati intreaga procedura pana ce terminati tot aluatul si toata umplutura. 

Incingeti un strat de ulei de vreo 6-7 cm intr-o cratita adanca, cu fundul gros. Prajiti pateurile de samosa in baie de ulei pana ce se rumenesc si devin usor crocante. 

Serviti-le calde sau fierbinti. Delicios....

Pofta buna

Daca ti-a placut reteta noastra "Samosa cu naut" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (13)

Sim0na 1

18.05.2012, 13:51

Foarte bine arata!

RuxyRux 1

19.05.2012, 23:55

Ce reteta minunata! Sunt perfecte si cu asemenea ingrediente ...topitoare! Felicitari

epurasha2bb 1

04.12.2012, 20:36

imi place la nebunie reteta asta!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Negresa cu alune - Reteta simpla si delicioasa

de laura_n 7

ieri la 16:49

Clătită la cuptor -  Rețeta simplă și rapidă pentru un desert delicios

ieri la 10:02

Cartofi cu piept de pui gratinați la cuptor - Rețeta simplă și foarte gustoasă

pe 17.01 la 16:57

Pui în stil asiatic - Rețeta savuroasă și rapidă

pe 17.01 la 11:04

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mirela0911

1000 puncte

RODIMUR

926 puncte

Rocsi

640 puncte

 Merisor

300 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Gogosi cu carne de vita presata