Am avut un fix cu sarmalutele in vas de lut si am trecut direct la fapte. Iata si dovada. Ca sa va convingeti trebuie sa incercati si voi, fie ca sunt de post sau cu carnuri diferite in oala asta de lut au un gust deosebit. ”Se topesc in gura cum se zice”.
De recomandat ar fi sa lasati vasul de lut in apa 1 jumatate de ora inainte sa il folositi.
calesc ceapa cu uleiul pana se moaie ceapa, adaug orezul si il las putin pana se umfla bobul 1-2 minute pentru ca orezul sa nu se striveasca in sarmalute in timpul fierberii , tocmai de aia aleg orezul cu bobul lung. Se adauga condimentele de mai sus dupa gust (sare,piper,etc.)pe foc mic. Amesteci aceasta compozitie cu carnea si zarzavatul tocat marunt si amesteci, dupa care se ia de pe foc. Se adauga 2 oua /un pumn de faina alba de greau ( ca sa se lege compozitia). Si gata sper ca nu am uitat nimic
Se lasa sa se raceasca compozitia.
Intre timp se taie varza in foi potrivite pentru sarmalute.
Cotoarele care au ramas se toaca si se acopera fundul vasului se pastreaza si pentru capac , iar intre ele cate o ramurica de cimbru si cateva bucati mici de slaninuta afumata sau sorici eventual, 1 foaie de dafin, 2-3 boabe de piper. Se aseaza in straturi suraetajate in forma serpuita de jur in prejurul vasulu in sensul acelor de ceasornic.
Sosul de rosii: 2 cani mari de bulion de rosii dizolvat in apa calduta*( atat cat sa acopere sarmalutele pe deasupra de un deget cu condimentele de rigoare)
Se dau la cuptor sau pe marginea plitei minimum 3-4 ore, apoi se servesc calde, cu mamaliguta si smantana, ardei iuti sau mujdei.
Pofta buna!