De fapt, acest mezel a fost ideea sotului meu, care atunci când am tăiat porcul, mi-a sugerat că ar fi bine să incercăm să luăm slănina cu costiţe cu tot, pentru a o păstra aşa afumată. Se poate consuma prăjită la grătar sau în ciorbele făcute la ceaun, ori cum doreşte fiecare, este foarte, foarte gustoasă.
Se ia slănina cu costiţă şi se pune la murat cu sare circa 1 săptămână.
Se spală, se şterge şi se pregăteşte pentru afumat.
Putem pregăti 4-5 căţei de usturoi, din care se prepară un mujdei obişnuit, în care se adaugă o lingură boia. Această compoziţie se foloseşte pentru ungerea slăninei înainte de a fi pusă la afumat.
Slînina astfel preparată se pune 3-4 ore la fum, timp de trei zile.
La loc uscat, umbros şi răcoros, se păstrează foarte bine şi pe timpul verii.
Poftă bună!!!