O astfel de slanina se prepara pentru folosirea imediata.
Pentru asta se alege slanina de la gat. Se poate sara cu 2-3 zile sau cu 2-3 ore inainte de a se fierbe.
Marinata se prepara astfel: daca slanina este sarata, atunci marinata nu trebuie sa fie sarata. In apa folosita pentru marinare se adauga boabe de piper, o foaie de dafin, ienibahar, usturoi, otet si coriandru.
Cand marinata incepe sa fiarba, atunci se ia de pe foc si se toarna peste slanina aranjata intr-un vas corespunzator, in care va mai fierbe usor fara clocote.
Proba de incercare a slaninei se face prin infingerea furculitei. Daca aceasta patrunde usor,inseamna ca este fiarta. Se ridica vasul de pe foc si se lasa slanina in marinata pana la racire, cand va fi data cu boia de ardei si pusa intr-un loc racoros.
In timpul fierberii marinata se incearca daca este suficient de sarata si condimentata, avand totodata grija sa nu fiarba prea mult, altfel va pierde din gust.
Sursa: Carte de bucate / autor Nicolae Olexiuc.