Stridii cu unt şi tarhon

de csillag1993 in Fructe de mare, 26 Mar 2011 | 6480 vizualizari

 

Stridia concentrează în interiorul carapacei ei neregulate gustul întregii mări. Dincolo de învelişul pietros, cu aspect de stâncă de calcar, se ascunde carnea moale şi sucul care înglobează gustul salin, mineral şi totodată vegetal al mării. Consumată de regulă crudă, sorbită împreună cu sucul ei şi un adaos de zeamă de lămâie, stridia se găteşte puţin şi precaut pentru a exploata la maxim calităţile ei. O adevărată trufanda pentru cunoscători.

 

INGREDIENTE

  • 8 stridii
  • 100 grame de unt gras
  • 80 ml vin alb sec
  • 1 lingură haşmă sau şalotă (o puteţi înlocui cu ceapă roşie tocată fin)
  • 1 lingură de tarhon prospăt, tocat fin
Portii: 2
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Stridii cu unt şi tarhon:

 

  1. Încingeţi cuptorul la 180 de grade.
  2. Tocaţi ceapa şi tarhonul mărunt.
  3. Puneţi stridiile într-o tavă, cu partea aplatizată în sus pentru a putea păstra sucul stridiei în cupă. Dacă nu stau corespunzător în tavă puteţi să le fixaţi pe mici grămăjoare de sare amestecată cu puţină apă. Faceţi cuiburi din apă amestecată cu sare şi fixaţi stridiile în ele.
  4. Introduceţi tava la cuptor pentru 5-6 minute până când stridiile se întredeschid. Scoateţi tava de la cuptor.
  5. În paralel, topiţi untul într-o crăticioară.
  6. Adăugaţi ceapa şi, după ce a devenit sticloasă, tarhonul şi vinul.
  7. Fierbeţi sosul până când scade la aproximativ 60-70% din volumul iniţial.
  8. Desfaceţi stridiile ţinându-le cu o mână într-un prospop şi folosind cuţitul cu cealaltă. Desfaceţi-le desprinzând partea plată (şi scoica de pe ea cu cuţitul), cu grijă pentru a păstra sucul în scoică.
  9. Aşezaţi stridiile pe un platou pe cuiburi de sare (ca mai sus) sau pe frunze de salată. Turnaţi sos în fiecare scoică.

--->Se servesc ca atare calde, eventual cu felii de pâine prăjită şi unse cu unt. Un vin alb (Traminer sau Pinot Gris) încheie de minune acest festin culinar. Reţeta a fost probată de mine si doamna maistră la scoală!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Stridii cu unt şi tarhon" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pui în stil asiatic - Rețeta savuroasă și rapidă

ieri la 11:04

Rulouri pufoase cu unt si scortisoara - Dulci si gustoase

pe 16.01 la 15:52

Tort sarlota de vanilie cu piscoturi si fructe - Desert usor si racoritor

pe 16.01 la 10:49

Salată orientală cu maioneză – Rețeta imbunătățită și delicioasă pentru toate gusturile

pe 16.01 la 08:46

TOP
utilizatori

mirela0911

1000 puncte

RODIMUR

926 puncte

Rocsi

640 puncte

 Merisor

300 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Risotto picant cu fructe de mare