Reteta aceasta o am de la soacra mea, dar ea originala este cu galuste...mie nu mi-a placut prea mult asa ca am adaptat-o putin la gusturile mele...asa ca a iesit i supa umatate moldoveneasca, jumatate ardeleneasca...
Mai intai se pun ranzicile( sau pipote, cum li se mai spune...) si inimioarele la fiert in apa cu sare intr-o cratita si se lasa vreo 30 min, timp in care se mai aduna din cand in cand spuma de deasupra. Se adauga apoi in oala ceapa si telina in bucati mari si se mai lasa 15 min. ceapa eu o pun intreaga, fiindca la final o scot din supa.
Adaugam apoi rosiile mixate fin , morcovii taiati in fasii mai lungi si ardeiul taiat cublete si mai lasam 10 min ca sa fiarba bine.acum adaugam si taiteii si mai lasam 5-6 min si la final dacavi se pare prea subtire supa se paote drege cu o lg de faina cu apa si/sau smantana...eu nu mai adaug.supa in sine este dulceaga, dar daca vi se pare prea dulce adaugati putin suc de lamaie sau bors magic...eu optez pt a doua varianta. potriviti de sare, adaugati un pic de piper sa-i dea gust si inchideti focul. lasati supa 10 min sa se aseze , scoateti din supa ceapa si bucatile de telina si adaugati patrunjelul verde taiat fff fin. se poate adauga patrunjelul si doar in farfurie ,dupa ce ati pus cioba( de multe ori eu asa il pun, pt aspectul deosebit care il da mancarii)
P:S: eu va sfatuiesc ca patrunjelul in orice fel de mancare sa-l adaugati abia la sfarsit, fiindca o sa-si pastreze culoarea si o sa dea aspect mancarii, plus ca da si un gust savuros...daca il adaugati in timpul fierberii isi va pierde gustul si doar va da mancarii un aspect de...inghesuilala, de...un fel de iarba...
cam atat...eu personal servesc orice fel de supa/ciorba cu smantana, dar sotul meu, care este moldovean nu prea , asa ca smantana o aduc la masa separat si cine vrea isi pune in farfurie.
sper sa va placa supa mea si...pofta buna!