Aveam de mult timp o rețetă franceză care mă tenta, făcută din 3 ardei (așa se și numea rețeta). Eu am adăugat faptul că sunt tricolori (căci chiar așa erau în rețetă) și că printre ingrediente se află și brânzeturi. Până la urmă am făcut-o, în urmă cu vreo câteva zile și ne-a lăsat impresia unui preparat special și savuros. În plus, se face destul de repede și nu este foarte scump. Față de rețeta originală am mai schimbat câte ceva: în loc de făină am folosit pesmet, am diversificat tipurile de brânză în funcție de ce aveam la îndemână și n-am topit cei trei ardei până să devină pastă, ci numai i-am lăsat să se pătrundă și feliuțele să rămână întregi.
Mai întâi se face aluatul din: făină, sare, un ou și untul rece. Se amestecă și se frământă rapid ingredientele, ca să nu se înmoaie untul și când făina s-a încorporat bine, iar aluatul este elastic și nelipicios, se pune într-o folie de unică folosință, se aplatizează și se dă la rece, pentru 20-25 de minute.
Între timp se pregătește umplutura. Se spală ardeii, se curăță de cotoare și de semințe, după care se feliază în lamele de 0,5 cm lățime și se taie julienne. Se condimentează feliile de ardei cu sare și piper, se stropesc cu ulei de măsline și după o pauză de 10 minute se dau la foc mic, într-o tigaie acoperită, ca să se înăbușe în ulei de măsline și să se înmoaie.
Se spală roșiile și se taie rondele. Se răzuiește cașcavalul și se adaugă în crema de brânză în care s-a pus și un ou. Se condimentează după gust.
Când aluatul s-a întărit, se scoate din frigider și se întinde o foaie groasă cam de 5-6 mm. Se pune foaia în tava de copt, se modelează marginile și se înțeapă baza cu o furculiță. Se presară pesmetul uniform și deasupra se pun rondelele de roșii, după care se întinde, în strat uniform, crema de brânzeturi.
Apoi se pun ardeii care s-au înmuiat la foc mic, dar numai după ce s-au răcit. Se nivelează stratul de ardei scăzuți și se decorează tarta cu feliuțe subțiri de telemea. La urmă se presară oregano și busuioc uscat și se dă tarta la cuptor, la temperatură medie, pentru 30 -35 de minute. După acest interval de timp, se scoate tava din cuptor, se porționează tarta și se servește caldă, cu smântână, sau cu iaurt gras.
1
Aluatul se face cu unt rece și se frâmântă rapid, ca să nu se înmoaie. Se dă aluatul la frigider, în folie alimentară de unică folosință, după ce s-a aplatizat, ca să se întărească mai repede.
2
După ce întindeți foaia în tavă, modelați marginile, ca să arate bine și înțepați baza tartei cu o furculiță.
3
Pesmetul se pune pentru a absorbi lichidul lăsat de rondelele de roșii. În rețeta originală se punea făină albă, dar eu cred că este mai bun pesmetul pentru așa ceva.
4
Puteți folosi brânză de vaci, bine scursă, în loc de cremă de brânză.
5
Dacă doriți, puteți topi ardeii grași tăiați julienne, la foc mic, înăbușit, până ce devin pastă. Eu am preferat să-i las întregi, pentru aspectul și coloritul lor.
6
Brânza de deasupra se pune în așa fel încât să se vadă stratul de ardei grași tăiați julienne și înmuiați în tigaie, la foc mic, înăbușit.
7
Serviți tarta caldă, cu iaurt gras sau smântână alături, imediat ce o scoateți din cuptor și o feliați.