Am mai facut repede un tort ca sa fiu sigura ca ne ajunge la toate :)).
L-am facut pentru colegii de servici care sunt mari iubitori de ciocolata si cafea.
Blatul de cacao:
Separam ouale iar albusurile le batem spuma cu un praf de sare. Adaugam zaharul si mixam pana devin lucioase ca la bezea.
Galbenusurile le amestecam bine cu uleiul si esenta de rom iar apoi le adaugam peste spuma de albusuri.
Amestecam usor, pana se incorporeaza.
Faina amestecata cu praful de copt, si cacaoa o incorporam usor in aluat.
Turnam toata compozitia in tava rotunda (24 cm) tapetata cu hartie de copt.
Coacem la foc potrivit 30 de minute. Testam cu scobitoarea.
Scoatem blatul din tava si il lasam la racit pe un gratar.
Blatul de migdale:
Mixam ouale cu un praf de sare pana isi dubleaza volumul. Adaugam apoi uleiul si esenta de rom si omogenizam.
Amestecam faina cu bicarbonatul si migdalele si o incorporam in aluat.
Coacem la foc potrivit, in tava tapetata cu hartie, timp de 10 minute.
Crema de ciocolata:
Ciocolata rupta bucatele se pune pe foc impreuna cu untul si frisca. Aducem pana la temperatura de fierbere si dam de pe foc. Amestecam pana se omogenizeaza si apoi lasam sa se raceasca.
Dupa ce s-a racit adaugam esenta de rom si mixam.
Mousse de cafea:
Punem gelatina la hidratat in cateva linguri de apa rece.
Ciocolata rupta o punem la topit cu 150 ml frisca. Cand ajunge la punctul de fierbere o dam de pe foc si amestecam pana se omogenizeaza. Lasam sa se raceasca.
Restul de frisca il mixam impreuna cu cafeaua si adaugam ciocolata racita.
Asamblare:
Blatul de cacao il taiem in doua.
Asezam un blat de platou si insiropam. Montam in jurul blatului inelul detasabil de la tava rotunda.
Intindem crema de ciocolata peste blat si nivelam
Asezam blatul de migdale si insiopam.
Peste blat punem crema de cafea si apoi celalalt blat de cacao insiropat.
Dam la frigider cateva ore. Eu l-am lasat peste noapte.
Glazura:
Punem pe foc toate ingredientele si amestecam pana se topesc. Lasam sa se raceasca si cand ajunge la consistenat unei smantani mai groase intindem pe tort, incepand din mijloc. Eu nu am imbracat tortul si pe margini, am lasat doar sa curga putina glazura.
Am topit apoi 50 g ciocolata alba impreuna cu 3 linguri de lapte. Dupa ce s-a racit putin am pus intr-un posh si am trasat cateva linii peste tort.
Am ornat cu moate de frisca batuta si arahide imbracate in ciocolata.