Tort cu ciocolata, dulceata de soc si portocale (de post)

de _Alina_ in Torturi, 11 Dec 2013 | 6379 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • Blat 1:
  • 330 g faina de grau
  • 170 g zahar tos
  • 90 g cacao
  • 480 ml apa plata
  • 70 ml ulei
  • 1 lgt cu varf bicarbonat de sodiu
  • 1 lg otet
  • 15 ml esenta de rom
  • Blat 2:
  • 380 g faina
  • 150 g zahar
  • 530 ml apa
  • 50 g cacao
  • 80 g fulgi nuca de cocos
  • 60 ml ulei de floarea soarelui
  • 1 si 3/4 lgt bicarbonat de sodiu
  • 1 lg otet
  • Crema 1:
  • 300 ml frisca vegetala
  • 200 g ciocolata neagra (50% cacao)
  • 540 g dulceata de soc
  • Crema 2:
  • 150 ml lapte de nuci
  • 350 ml ulei de floarea soarelui
  • 1 cana de zahar pudra
  • 4 lg cacao
  • 2 lg zeama lamaie
  • 1 lgt cu varf scortisoara
  • Decor:
  • 1 portocala
  • 100 ml apa
  • 4 lg zahar
  • 1 lg zeama de lamaie
  • Sirop:
  • 100 ml compot de struguri negri
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu ciocolata, dulceata de soc si portocale (de post):

Blat:

1. Preincalzim cuptorul la 190°C.

2. Intr-un vas amestecam faina, cu cacaoa si zahaul. Turnam restul ingredientelor (apa, ulei, bicarbonatul stins cu otet si esenta de rom) si le incorporam cu telul. 

3. Turnam compozitia intr-o tava (24 cm), tapetata cu hartie de copt.

4. Introducem in cuptor pentru 35-45 min. Facem testul scobitorii, daca iese curata =>  blat copt.

5. Scoatem din cuptor, lasam sa se raceasca complet, apoi putem taia blatul.

  Procedam la fel si pentru blatul celalalt (blat 2).

Crema 1

1. Punem 200 g frisca vegetala intr-un vas non-aderent, pe foc mic, la infierbantat (aveti grija sa nu dea in foc), punem apoi ciocolata rupta in bucati, lasam 2-3 minute apoi invartim cu o spatula pana cand se omogenizeaza totul. Lasam la racit complet apoi bagam in frigider macar pentru 1- 2 ore.

2. Scoatem crema de la frigider si o mixam bine.
3. Mixam spuma cei 100 ml de frisca vegetala ramasi si ii incorporam in crema de ciocolata.

4. Incorporam in crema dulceata de soc

Crema 2 

Pentru aceasta crema m-am inspirat de la Lena, careia ii multumesc. Gasiti reteta originala cu imagini AICI

1. Punem uleiul, laptele de nuci si zaharul intr-un vas ingust. Introducem blenderul vertical pana la fundul vasului si-l pornim. Il tinem acolo 1-2 minute, apoi il ridicam usor de tot.

2. Punem apoi zeama de lamaie si mixam 1-2 minute.

3. Punem cacaoa si scortisoara si mizam pana la incorporare. 

4. Puneti crema intr-un vas si bagati-l in frigider pana cand aveti nevoie.

Decor:

Punem zaharul impreuna cu apa si cu zeama de lamaie pe foc mic, intr-o cratita. Cand lichidul scade si la suprafata apar bule oprim focul si punem portocala spalata si taiata felii. Daca nu se scufunda in lichid, lasati un minut apoi intoarceti pe partea cealalata.  

Asamblare:

1. Taiem blaturile in cate 2 felii aproape egale, dam deoparte surplusul.

2. Punem o felie din blatul 2 pe un platou intr-un inel pentru torturi, o insiropam, punem 280 g din crema 1, a doua felie (din blatul 1), insiropam, lasam 2 minute sa traga siropul apoi punem 280 g de crema, a treia felie (blat 1), insiropam si punem restul din crema 1. Introducem in frigider pentru minim 1 ora.

3. Scoatem de la frigider, dam deoparte inelul si punem deasupra crema 2, mai introducem 1 ora (minim) in frigider apoi putem orna cu feliile de portocala.

Nota!

Eu am facut totul la foc automat, in sensul ca in jumatate de zi a trebuit sa-l termin. de aceea v-am dat timpul minim.  :">

TIPS-URI

1

Crema 2 este mult mai ferma daca se pastreaza 5-7 zile in frigider. Asa ca va sugereza sa o preparati macar cu cateva zile inainte.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu ciocolata, dulceata de soc si portocale (de post)" nu uita sa-i faci un review.
RETETA RECOMANDATA
La multi ani,Bunica!