Am facut acest tort cu ocazia zilei de nastere a tatalui meu!Ornamentul a fost ceva experimental,dar a compensat gustul:).Compozitia este pentru o tava dreptunghiulara de 20X30cm.
Blat:
Intr-un vas se cerne faina si cacaua,apoi se bat albusurile cu jumatate din zahar si un praf de sare pana se intaresc.Separat se mixeaza galbenusurile cu zaharul ramas,zaharul vanilat,uleiul,bicarbonatul stins cu zeama de lamaie si esenta de vanilie pana se omogenizeaza bine si devine o pasta de culoare alb-galbuie. Galbenusurile se rastoarna peste albusuri si se amesteca cu lingura.
Se adauga faina si cacaua cernute putin cate putin si se amesteca in continuare.E foarte important sa amestecati cu lingura si nu cu mixerul,deoarece riscati sa nu iasa pufos.
Se unge forma cu ulei,se toarna compozitia si se da la cuptor 45 de minute la 180 de grade sau pana trece testul scobitoarea.Cand este gata il scoatem din forma si il lasam sa se raceasca la temperatura camerei.
Crema 1:
Intr-un vas punem pe foc frisca,ciocolata rupta bucatele si lasam pana se topeste ciocolata,dar avem mare grija sa nu clocoteasca.Cand ciocolata este topita oprim focul,lasam sa se raceasca bine,apoi adaugam cogniacul si mixam bine pana prinde consistenta unei creme.
Crema 2:
Punem ouale cu zaharul pe baie de aburi si mixam pana isi dubleaza volumul si zaharul este topit,apoi lasam sa se raceasca.Untul il mixam bine impreuna cu cacaua,cogniacul si coaja de portocale,iar cand sunt toate omogenizate adaugam compozitia cu oua si mixam energic pana prinde consistenta unei creme.
Tortul:
Blatul il taiem in trei parti egale.Sucul de visine il amestecam cu lichiorul.
In tava in care am copt blatul punem baza blatului,insiropam bine,punem visinile intregi sau taiate in doua,adaugam prima crema,punem blat,insiropam,adaugam a doua crema,punem ultima parte de blat si insiropam bine.Lasam totul la rece minim 2 ore sau pana a doua zi cand il ornam dupa preferinte.