Am incercat acest tort, pe care nu l-am mai facut pana acum, de ziua tatalui meu. Nici nu stiu cum se numeste, dar a fost foarte bun. Reteta era cu dulceata de afine, dar nu am avut si am pus de coacaze. Eu am strecurat doua borcane de dulceata, dar a fost suficient unul pana la urma.
Reteta este pentru tava de 20x30 cm.
Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi!
Blat:
Se separa albusurile de galbenusuri si se bat spuma cu un praf de sare, dupa care se mixeaza si cu zaharul pana ce devin bezea. Se incorporeaza galbenusurile, apoi se adauga faina si praful de copt, amestecand usor cu o lingura de lemn, de jos in sus. Se incorporeaza si cacaoa, dupa care se baga la cuptor intr-o tava tapetata cu hartie de copt pana cand trece de testul scobitorii.
Sirop:
Intr-un craticior se caramelizeaza zaharul, dupa care se adauga apa si se lasa la fiert pana cand se topeste tot zaharul. Se adauga esenta si se lasa la racit.
Crema:
Galbenusurile, laptele si 150g zahar se fierb pe baie de aburi pana se ingroasa.
Peste gelatina se pun 100ml apa rece, iar dupa ce se ia crema de pe foc, se toarna peste aceasta, dupa ce a fost incalzita in baia de aburi.
Se bat albusurile spuma cu un praf de sare, apoi se mixaza cu 50g zahar pana cand devin bezea.
Se mixeaza frisca lichida.
Peste crema racita se adauga bezeaua de albusuri si frisca si se omogenizeaza.
Dulceata se strecoara de fructe, pentru a ramane doar partea lichida.
Asamblare:
blat insiropat + crema + dulceata + crema + blat insiropat + crema + dulceata + crema + blat insiropat + frisca
1
Pentru o asamblare mai usoara si reusita, data viitoare voi pune o hartie de copt in tava in care am facut blatul si il voi monta acolo, dupa care voi lasa sa se inchege crema bine, apoi voi decora cu frisca.
2
Dulceata se poate strecura intr-o punga pentru o manevrare mai usoara.