Acest tort face parte din categoria dulciurilor simple si bune.
Blat:
1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Separa albusurile de galbenusuri.
3. Mixeaza galbenusurile cu 60 g zahar pana cand formeaza spuma si se deschid la culoare. Adauga uleiul si siropul de brad si mixeaza pana la incorporarea acestora (cateva secunde).
4. Separat mixeaza albusurile spuma cu praful de sare. Adauga zaharul (120 g) si mixeaza pana cand spuma formata este densa si lucioasa, iar zaharul este complet dizolvat.
5. Amesteca galbenusurile cu albusurile spuma prin 2-3 miscari circulare.
6. Amesteca faina cu cacaoasi praf de copt, si cerne mix-ul in compozitie. Inglobeaza-l usor cu o spatula, prin miscari circulare, de sus in jos.
7. Toarna compozitia intr-o tava (31 x 12cm) tapetata cu hartie de copt si introducem in cuptor pentru 30-35 minute, sau pana trece testul scobitorii.
8. Scoate din cuptor si lasa sa se raceasca complet (preferabil de pe o zi pe alta), apoi taie blatul in 5 felii (daca detii un fir de taiat torturi, iar daca nu, taie-l in cate felii vrei).
Crema:
1. Mixeaza smantana lichida rece (mai intai la viteza mica, apoi la viteza mare) cu zaharul pana cand creste in volum si capata consistenta.
2. Taie cubulete capsunele spalate, curatate de codite si uscate, si inglobeza-le in frisca.
Asamblare si decor:
1. Pune prima felie pe un platou, insiropeaz-o putin, pune 200 g de crema intinde-o, si procedeaza asa pana cand termini feliile.
2. Mixeaza apoi smantana lichida cu zaharul pana cand creste in volum si capata consistenta, si inveleste tortul cu ea, apoi oreneaza-l cu felii de capsune si cu flori de iasomie si introdu-l in frigider pentru 4 ore.
1
Capsunile proaspete lasa destula zeama (asta am constatat dupa ce tortul a stat la frigider 4 ore), asa ca ori nu mai insiropezi tortul, ori alegi fructe mai tari.
2
Poti folosi alte fructe de sezon.Daca nu ai sirop de brad poti folosi orice alt sirop iti place.