E o reteta light, se prepara usor, e delicioasa si racoritoare. A, si ieftina!
6 linguri de zahar se caramelizeaza, cu grija, sa nu devina maroniu (deci amar) zaharul. Cand e lichefiat, se tapeteaza peretii cratitei cu el si se lasa la racit. Intre timp, se rad merele. Se pun peste zaharul caramelizat si se dau la cuptor 10 minute, la foc potrivit. Cat stau ele acolo, faci blatul, care e clasicul blat de tort (pandispan): separi albusurile de galbenusuri, bati spuma albusurile cu 3 linguri zahar, apoi adaugi galbenusurile, unul cate unul, uleiul, in fir subtire si, la final, faina, presarata in ploaie. Scoti merele, le lasi 5 minute, sa mai iasa aburul, apoi torni aluatul peste ele si dai la cuptor 10-15 minute, pana trece testul scobitorii (infigi o scobitoare in centru si, daca nu mai ramane aluat pe ea cand o scoti, e gata). Cand e gata, scoti si lasi 10 minute. Dupa aceea, rastorni blatul pe un platou (merele vor fi in sus), nivelezi, daca e nevoie, merele si lasi sa se raceasca de tot. Il imbraci in frisca si presari ciocolata rasa pe deasupra.
1
Daca faci intr-o forma de tort mai mare, ai grija la cantitati: blatul nu trebuie sa fie foarte umflat, deoarece va da impresia ca e mult aluat in comparatie cu merele.