Tort cu mousse de mere si caramel

de Pasiune pentru bucatarie in Torturi, 21 Dec 2010 | 13217 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • * Blat alb:
  • * 2 oua
  • * 3 lg faina
  • * 1 lg ulei
  • * 2 lg zahar
  • * ½ lingurita praf de copt
  • * Blat negru:
  • * 2 oua
  • * 2 lg faina
  • * 1 lingura cacao
  • * 1 lg ulei
  • * 2 lg zahar
  • * ½ lingurita praf de copt
  • * Mousse caramel:
  • * 3 galbenusuri
  • * 150 g zahar
  • * 100 g zahar pudra
  • * 3 linguri apa
  • * 15 g gelatina
  • * 250 ml frisca
  • * Vanilie
  • * Mousse de mere:
  • * 4 mere mari
  • * Scortisoara
  • * 250 ml frisca
  • * 15 g gelatina
  • * Mere caramelizate:
  • * 2 mere mari
  • * 100 g zahar
  • * 50 g unt
  • * 50 ml frisca lichida
  • * Glazura
  • * 100 g ciocolata amaruie(55%cacao)
  • * 3-5 linguri lapte
  • * 1 lingura unt
  • * Sirop:
  • * 100 ml apa
  • * 50 g zahar
  • * +
  • * bombonele de ciocolata
  • * Nuca macinata
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu mousse de mere si caramel:

1. Blat alb:

Ouale se bat cu un praf de sare si cu zaharul pana isi dubleaza volumul.Se adauga uleiul si se omogenizeaza. La sfarsit se incorporeaza faina amestecata cu praful de copt.Se toarna compozitia intr-o forma(24 cm)tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor pana se rumeneste,la foc mediu

 2. Blat negru:

Ouale se bat cu un praf de sare si cu zaharul pana isi dubleaza volumul.Se adauga uleiul si se omogenizeaza.La sfarsit se incorporeaza faina amestecata cu praful de copt si cacaua. Se toarna compozitia intr-o forma(24 cm)tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor pana se rumeneste,la foc mediu

3. Mousse caramel:

Galbenusurile se amesteca cu zaharul pudra si se pun la bain marie!Se amesteca incontinuu pana se ingroase putin.Se lasa la racit.Zaharul se pune intr-o cratita cu fundul gros si se topeste la foc mic.

Cand are culoare aurie se adauga cu mare grija 3 linguri de apa rece si se amesteca pana se dizolva.Gelatina hidratata se dizolva cateva secunde la microunde si se toarna peste zaharul caramelizat amestecand bine.Zaharul se amesteca cu galbenusurile racite si se mixeaza aprox 5 min pana se ingroase putin.
Frisca se bate,dar nu sa fie foarte tare.Jumatate din frisca se toarna peste crema de caramel si se mixeaza.Crema obtinuta se amesteca si cu restul de frisca.

4. Mousse de mere:

Merele se curata si se taie cubulete.Se stropesc cu zeama de lamaie si se pun la fiert in apa cat sa le acopere,scortisoara si 2-3 linguri de zahar.Se fierb aprox 15 min,apoi se paseaza cu blenderul pana se fac piure.

Gelatina se hidrateaza in 2-3 linguri de apa rece,dupa 10 min se dizolva cateva secunde la microunde.Gelatina se amesteca cu merele pasate si se amesteca.
Frisca se bate foarte bine si se amesteca cu merele si daca doriti puteti sa mai adaugati scortisoara.

5. Mere caramelizate:

Merele se curata de coaja,se scoate cotorul si se taie in rondele groase.Zaharul se caramelizeaza la foc mic,apoi se adauga untul si se amesteca bine si frisca lichida.Se adauga merele si se imbraca in caramel.se lasa la racit.

6. Siropul:

Din apa+zahar+vanilie se fierbe un sirop.

7. Glazura:

Intr-un castron rezistent se pune ciocolata rupta bucati,laptele si untul.Se pune castronul la microunde si se mai scoate din cand in cand pentru a amesteca.Cand ciocolata este perfect topita se scoate castonul.Daca o vreti mai lichida mai adaugati putin lapte si amestecati.

8. Asamblare:

Pe un platou se pune foaia alba de blat,se insiropeaza si se pune cercul de la tava de jur imprejur.Se toarna mousse-ul de caramel si se lasa 30 de min la frigider(eu il pun imediat ce il prepar,dau la rece si intre timp pregatesc cealalta crema),se acopera cu blatul de cacao insiropat,se toarna 2/3 mousse de mere,feliile de mere caramelizate si se da din nou la frigider 30 min,apoi se acopera cu restul de mousse si se lasa la frigider pana la prepararea glazurii.Se scoate platoul de la rece,se desprinde cu ajutorul unui cutit cu lama subtire si se scoate cercul.
Se toarna glazura lasandu-se sa se prelinga pe margini.Se decoreaza cu bombonele de ciocolata si nuca macinata!

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu mousse de mere si caramel" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (59)

andreea123 1

28.01.2011, 22:38

La multi ani, Andreea! Absolut delicios tortul!

Crista_Luca 1

28.01.2011, 22:58

La multi ani Andreea, sa fi sanatoasa si sa fi iubita!
felicitari ...ai realizat multe find asa tanara ... bravo ! tine-o tot asa!
aaa si tortul ..arata superrr

Aurelia 07_07 1

07.06.2013, 07:28

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

ieri la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

Mini rulouri cu dovleac - Reteta gustoasa de post

de RODIMUR 8

pe 12.12 la 22:27

Salată de boeuf - Rețeta clasică perfectă pentru masa de sărbători

pe 12.12 la 11:50

Rețeta de cornulețe cu untură - Cele mai fragede și mai gustoase

pe 11.12 la 12:41

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Tort vioara