Tort Egiptean

de - Andreea - in Torturi, 25 Sep 2015 | 11650 vizualizari

 

De mult timp doream sa prepar acest tort ... iar pentru a sarbatori cei 9 ani de Stare Civila, mi s-a parut momentul prefect mai ales ca sotul a ramas incantat de prajitura Deliciu iar acest tort este oarecum asemanator.
A fost un deliciu total, usor de preparat si adorat de intreaga familie .
Multumesc Gabitzei pentru reteta, caci de la ea m-am inspirat :X

 

INGREDIENTE

Pentru blat : Cantitatile de mai jos sunt DOAR pentru o foaie ! Pentru 3 foi cate am facut eu , inmultiti X 3 !!!

  • 2 albusuri
  • 2 linguri cu zahar
  • 1 lingura jumatate faina alba tip '00'
  • 20 gr nuca
  • 20 gr alune
  • un varf de sare

Pentru crema de vanilie :

  • 6 galbenusuri
  • 7 linguri cu zahar
  • 300 ml lapte
  • 3 si 1\2 linguri cu faina
  • 120 gr unt
  • 1 plic zahar vanilat

Pentru crema de frisca:

  • 300 ml frisca lichida
  • 100 ml smantana de gatit
  • 2 linguri cu zahar ( pentru crema )
  • 6 linguri cu zahar ( pentru caramel )
  • 100 gr alune

In plus :

Portii: 1
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort Egiptean:

Prepararea celor 3 blaturi :   

Punem in robot alunele si nuca si le macinam fin. 

Mai intai punem intr-un bol albusurile de ou si le mixam cu un varf de sare la viteza maxima pana devin tari. Adaugam zaharul si mixam in continuare pana devin lucioase iar zaharul este bine topit. 

Adaugam mixul de nuca si alune , faina in bolul cu albusurile mixate si amestecam ingredientele usor cu miscari de jos in sus. 

Punem compozitia intr-o tava rostunda tapetata cu hartie de copt .Nivelam usor si dam tava la cuptorul incins la 170 grade pentru circa 10 minute, cat blatul a capatat o culoare aurie. 

Cand blatul s-a copt il scoatem din cuptor si lasam sa se raceasca fara a desprinde foaia de copt . 

La fel procedam si pentru celelalte doua blaturi . 

Crema de vanilie :  

Intr-o craticioara cu fund dublu punem galbenusurile, zaharul, faina si amestecam usor cu ajutorul unui tel. 

Adaugam putin cate putin laptele, amestecand in continuu. 

Punem vasul la foc mic spre potrivit si amestecam pana ce compozitia incepe sa se ingroase si devine ca o budinca. Inchidem focul si lasam sa se raceasca. 

Separat mixam untul spuma impreuna cu zaharul vanilat. 

Cand crema de vanilie s-a racit COMPLET  o punem in bolul cu unt si mixam pana ce totul s-a amestecam bine. 

Crema de frisca : 

Punem intr-un bol frisca lichida , smantana de gatit si cele doua linguri cu zahar si mixam la viteza maxima pana obtinem o crema pufoasa si tare. Intorcand  bolul, crema nu va cadea. 

Celelalte 6 linguri cu zahar le punem la topit intr-o craticioara. Cand zaharul a devenit caramel, adaugam alunele macinate si amestecam bine totul . 

Turnam alunelele caramelizate pe o hartie de copt si intindem imediat pentru a obtine un strat subtire . Lasam sa se raceasca COMPLET  dupa care le macinam .

Asamblare :    

Punem pe o farfurie primul blat desprins de pe foaia de copt. Intindem un sfert din crema de vanilie,nivelam,apoi intindem un sfert de crema de frisca, nivelam si presaram alune caramelizate. 

Asezam al doilea blat,un sfert crema vanilie, nivelam, un sfert crema de frisca, nivelam si un strat alune caramelizate. 

Asezam al treilea blat. Intindem crema de vanilie ramasa  si nucile caramelizate iar cu crema de frisca '' imbracam '' tortul pe exterior si tapetam cu cele 200 gr  nuca macinata. Cu ajutorul unui posh, ornam dupa plac cu frisca. 

Dam tortul la frigider pentru cel putin 3 ore , eu l-am lasat 6 ore ... iar tortul ramas a doua zi era si mai bun! 

Pofta buna ! 

TIPS-URI

1

Pentru foi am folosit un mix de nuca si alune ...din lipsa de nuca ...voi puteti folosi doar nuca si deci pentru o foaie vor fi 40 gr nuca .

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Egiptean" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2418 puncte

 Merisor

1300 puncte

RODIMUR

1146 puncte

Panacris

259 puncte

vasimur

253 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tort egiptean