Tort Felie de lapte cu afine

de simona72 in Torturi, 8 Ian 2016 | 9224 vizualizari

 

„Trecerea dintre ani...cu o echipa super, cu miracole bucataresti,cu artificii vazute de pe geam,cu oboseala ,dar...cu trei minunate fetite venite in prima zi a anului,care sa aduca pace in lume si bucurii...AN NOU BINECUVANTAT !!!” Sunt cuvintele unui om minunat…

 

INGREDIENTE

Pentru foi:

  • 2 oua
  • 1 praf de sare
  • 200 gr zahar
  • 50 ml lichior Amaretto sau 1 lingura esenta migdale
  • 50 ml cafea expresso
  • 50 ml lapte
  • 100 gr unt gras topit
  • 270 gr faina
  • 1 lingura praf de copt
  • 2 linguri cacao neagra olandeza
  • Pentru crema:
  • 300 ml smantana pentru frisca
  • 300 ml lapte condensat
  • 6 foi de gelatina(10 gr total)
  • 50 ml lichior Amaretto sau 1 lingura esenta de migdale
  • 100 gr zahar
  • 4 linguri miere
  • Pentru sirop:
  • 2-3 linguri zahar
  • 1 ceasca apa
  • In plus: 200 gr afine congelate
  • Pentru decor:
  • 150 gr ciocolata 40% cacao
  • 100 ml smantana pentru frisca
Portii: 14
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort Felie de lapte cu afine:

Pentru foi: de fapt este o singura foaie coapta in tava mare a aragazului, taiata in trei bucati egale.

Ouale se mixeaza cu praful de sare si zaharul pana devin spumoase si se aseamana cu o crema. Se adauga untul topit si racit, se mixeaza pana la incorporare. Urmeaza sa se adauge laptele si lichiorul, se mixeaza usor pana la incorporarea completa. Faina se amesteca cu praful de copt si cacaoa. Se adauga ingredientele uscate la cele umede. Se mixeaza la viteza mica pana se incorporeaza toate ingredientele. La final se adauga cafeaua fierbinte si se amesteca cu celelalte ingrediente. Se pune aluatul in tava mare a aragazului in care am pus hartie de copt dinainte si coacem blatul la cuptorul incins la 180 grade pentru 20-25 minute. Se lasa sa se raceasca, se indeparteaza hartia de copt, se taie capetele si se indreata blatul, apoi cu un liniar curat se masoara si se taie in trei parti egale.

Pentru crema: se mixeaza frisca cu zaharul pana capata consistenta. Foile de gelatina se pun la inmuita in apa rece pentru 10 minute. Se incalzeste bine 100 ml lapte condensat, se pune in lapte foile de gelatina inmuiate. Se amesteca pana foile sau dizolvat, se adauga mierea, lichiorul si se amesteca pana miereea s-a dizolvat si ea. Se lasa sa se raceasca amestecul, apoi se adauga la frisca batuta. Se mixeaza si se adauga si restul de lapte condensat. Se da la frigider crema pentru jumatate de ora pana a inceput usor sa se intareasca.

Pentru sirop: se caramelizeaza zaharul, se adauga apa, se lasa sa fiarba pana zaharul s-a topit, se lasa sa se raceasca.

Pentru asamblare: daca aveti o tava dreptunghilara care sa se potrivesca cu marimea foilor ar fi minunat, daca nu…intr-o tava mai mare am pus o bucata mare de folie de aluminiu. Am pus prima foaie de blat in mijloc, am ridicat marginile, iar de o parte si de alta am pus cateva carti pentru a sprijinii marginile(puneti drept margini ce credeti ca se potriveste). Se insiropeaza usor prima foaie, se pun jumatate de afine, peste afine jumatate de crema,urmatoarea foaie de blat, se insiropeaza, se pun restul de afine, restul de crema si ultima foaie insiropata. Se aduna marginile foii de aluminiu peste prajitura si se da la frigider pentru 3 ore, pana crema s-a intarit. Se indeparteaza marginile, foile de aluminiu si se decoreaza prajitura cu ciocolata topita pe baie de aburi si amesteca cu smanatana pentru frisca. Se portioneaza si se serveste cu mare pofta! Sa va fie de bine!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Felie de lapte cu afine" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tort cu fructe