Miraj...Un fluture isi priveste chipul in oglinda.Cine sa fie oare?Adonis ...
Un Valentino-Dragobete fericit !
Nucile eu obisnuiesc sa le si prajesc un pic.In rest procedam ca la orice pandispan,separam albusuri de galbenusuri.Albusurile le batem cu un praf de sare pana se fac spuma apoi punem zaharul si batem dupa fiecare lingura pana se face ca o halvita,spuma tare. Galbenusurile le frecam cu vanilia,amidonul si le incorporam usor,cu lingura ,in spuma de albusuri .Adaugam si faina si nucile si amestecam bland ,sa nu suparam spuma de albusuri si sa se pleosteasca.Punem bicarbonatul si fuga la cuptorul incins ,cam 20 min .Il lasam la foc potrivit,180 gr ..pentru cine are grade.Forma de tort e cea mica ,de vreo 26 cm. L-am scos din cuptor si cu un cutit meserias am taiat un capac subtirel ,nu cu alt scop decat sa fie perfect drept blatul.Capacul l-am mancat pe loc. Am pus blatul la loc in inelul de la forma de tort si l-am incadrat in hartie de copt. Am insiropat cu compot de piersici.
Crema1: Am spalat orezul in apa,l-am pus la fiert tot in apa cu sare,cat sa-l acopere ,un pic mai mult.Am fiert vreo zece minute si apoi am inceput sa completez cu lapte pe masura ce scade.Am pus un plic de zahar vanilat si o lingura de zahar,mai goala.Fierbem pana se face orezul cu lapte ,asa cum il stim ,mai gros ,nu foarte lichid.Cand s-a facut il dam la rece .
Batem frisca tare.Piersicele le pasam cu robotul . Gelatina o punem intr-o cescuta cu apa sau compot si dupa ce se umfla ea acolo punem ceasca cu pricina in tr-un vas cu apa fiarta,sa se lichefieze.Atentie,nu punem pe foc.
O incorporam in piersicele pasate .Cum?Punem intai o lingura ,doua de piure in ea ,apoi o rasturnam in tot piureul.
Cand se raceste orezul(la temperatura camerei, adaugam gemul ,piureul de piersici si frisca .Punem peste blatul insiropat cu compot dupa ce am zdrobit acele bezele pe el.Dam la rece pana se intareste bine.
Crema 2:Patru iaurturi mici cu zmeura ,capsuni (am avut din ambele) le amestecam cu vreo trei linguri de peltea de coacaze .Gelatina o punem in apa,iar o lichefiem cu ajutorul vasului cu apa fiarta in care bagam vasul in care sta.Incorporam in acelasi mod.Intai punem o lingura cu amestecul de iaurt in gelatina,punem si a doua lingura.Omogenizam .Amestecul asta il turnam in masa de iaurt.Lasam sa se raceasca ,incorporam frisca batuta bine . Zdrobim cateva bezele pe stratul de orez si punem crema nr.2 cu iaurt.Dam la rece.
Jeleu:
4 linguri peltea de coacaze le diluam pe foc cu vreo 5 linguri de lichior de fructe de padure si alte fragute.Amestecam cu gelatina hidratata cum v-am explicat.Lasam sa se raceasca. Peste crema de iaurt am pus un fluture de ciocolata.Apoi am turnat jeleul racit.
Am dat la rece pana s-a intarit jeleul si am decorat astfel:
Decor:
Din ciocolata alba, topita intr-un vas pe baie marina, am pus pe hartia de copt fasii pe care le-am delimitat cu cutitul cat inca nu se intarise de tot .Am facut fluturi tot din ciocolata alba iar din zahar ars am turnat tot pe hartia de copt suvite. Cam atat. Pofta sa fie!