Turta dulce, cu merdenchi (fara zahar)

de laura_n in Dulciuri, 21 Dec 2016 | 3599 vizualizari

 

Atunci cand zaharul nu este o optiune, cautam alternative sanatoase si naturale pe cat posibil.
Merdenchi este o peltea de must, obtinuta prin fierbere indelungata. Are o consistenta densa, ca un sirop, o culoare minunata si o nota foarte usor fructata.
Am pregatit turta dulce, inlocuind zaharul cu acest merdenchi, va spun ca s-a potrivit perfect.
Imi pare rau ca nu va pot da sa gustati!
 

 

INGREDIENTE

  • 100 gr unt
  • 150 ml merdenchi
  • 1 praf sare
  • 1 ou întreg
  • 1 gălbenuș
  • 200 ml lapte dulce
  • 1 vrf. cuțit bicarbonat sodiu
  • 550 gr făină (+/- 50 gr)
  • 2 lgte scorțișoară
  • 1 vrf. linguriță pudră de ghimbir
  • 2-3 cuișoare
Portii: 40
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Turta dulce, cu merdenchi (fara zahar):

Într-un castron, se pune untul moale, apoi se pune un praf de sare; se toarnă 150 ml merdenchi și condimentele proaspăt măcinate. Se omogenizează scurt, apoi se adaugă oul întreg și gălbenușul. Se încorporează și acestea, apoi se adaugă bicarbonatul de sodiu și laptele dulce. Se omogenizează, apoi se adaugă făina. La început, se amestecă cu un tel, apoi pe măsură ce compoziția devine densă, se frământă cu mâna. Nu trebuie frământat excesiv, doar cât să rezulte un aluat compact, dens și nelipicios. Pentru a-l putea frământa mai ușor, la final, se adaugă o lingură ulei de palmier direct pe mână. Aluatul rezultat se pune într-o folie alimentară și se pune în frigider o jumătate de oră.

Se preincalzeste cuptorul la 180 grade C. Se pregătește o tavă cu hârtie de copt.

După ce a stat la rece, aluatul se scoate din frigider, se întinde pe un blat înfăinat, în strat gros de 2-3 cm, se decupează cu diverse forme. Se așază fiecare turtă în tava de copt, la distanță de 2 cm una de alta. Se coc în cuptorul preîncălzit, la 160 grade C, timp de 10-12 minute.

Se scot, se transferă pe un grătar de bucătărie, se lasă la temperat. Când s-au răcit de tot, se depozitează în cutie metalică sau de sticlă.

Foarte gustoasă această turtă, îndrăznesc să spun că este cea mai bună pe care am avut ocazia să gust.

TIPS-URI

1

daca folositi anason sau cuisoare, incercati sa limitati cantitatea, sunt extrem de aromate.

2

merdenchi-ul ii confera o culoare minunata, exact cum ar trebui sa fie o turta dulce.

Daca ti-a placut reteta noastra "Turta dulce, cu merdenchi (fara zahar)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (25)

Ksenya 1

22.12.2016, 08:35

Interesanta reteta,.! De merdenchi nu am stiut,uite ca am descoperit la tine.Multumesc de informatie.Faina turta!

Gherca Daniela 1

26.12.2016, 17:05

super reteta!

diaconta 1

29.12.2016, 21:04

Vad ca am venit si n-am cerut )))
sa-mi dai si mie

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

ieri la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

Mini rulouri cu dovleac - Reteta gustoasa de post

de RODIMUR 8

pe 12.12 la 22:27

Salată de boeuf - Rețeta clasică perfectă pentru masa de sărbători

pe 12.12 la 11:50

Rețeta de cornulețe cu untură - Cele mai fragede și mai gustoase

pe 11.12 la 12:41

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Fursecuri cu nuca de cocos