Urside

de Ancutsa in Prajituri, 27 Dec 2016 | 3031 vizualizari

 

Ursidele sunt darul Cerului de Craciun, un curent de meteori din aceasta perioada care m-a inspirat sa pregatesc celor dragi niste daruri dulci. Sunt prajituri cu crema, cognac, decorate cu frisca (sau ciocolata), nuca rumenita la cuptor, flori de napolitana si coaja de portocala. Fac parte din colectia mea de prajituri “Universul Dulce”.

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat:
  • 5 oua;
  • 4 linguri zahar;
  • 1 varf de lingurita sare;
  • 1 ceasca ulei;
  • 5 linguri faina;
  • 1 plic praf de copt;
  • Pentru crema:
  • 350 ml lapte;
  • 1 plic zahar vanilat Bourbon;
  • 3 linguri de zahar;
  • 2 linguri faina;
  • 1 praf de sare;
  • 100 g unt;
  • Cateva alune de padure rumenite si macinate;
  • Pentru sirop:
  • 250 ml apa;
  • 3 linguri zahar;
  • 2 linguri cognac (sau alta tarie);
  • 4 linguri cafea (preparata)
  • Pentru ornat:
  • 150 ml frisca lichida;
  • Putina ciocolata neagra;
  • Putina coaja rasa de lamaie;
  • Coaja de portocala tinuta in zahar la borcan;
  • Nuca tocata (nu macinata);
  • Flori de napolitana Dr.Oetker
Portii: 13
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Urside:

Blatul:

Se separa albusurile de galbenusuri. Se bat albusurile spuma cu un praf de sare, iar cand incepe sa se intareasca spuma, se adauga 2 linguri de zahar. Separat, intr-un castronel se amesteca galbenusurile cu celelalte 2 linguri de zahar. Se toarna incet galbenusurile peste spuma de albusuri, amestecand cu mixerul. Se toarna in fir subtire uleiul, apoi si praful de copt si, treptat, faina. Se omogenizeaza si se toarna compozitia intr-o tava, pe foaie de copt. Se da la cuptorul preincalzit, pentru aprox 25 de minute sau pana devine aurie, la foc mediu. Se coace destul de repede daca este cuptorul bine incins. Dupa ce este gata, se lasa la racit.

 

Crema:

Se amesteca intr-o craticioara laptele cu zaharul, zaharul Bourbon, un praf de sare si faina cu un tel si se fierb pe foc mic. Cand incepe sa se ingroase, se amesteca energic cam un minut, apoi se da de pe foc. Pentru o nota subtila, se adauga cateva alune de padure rumenite inainte intr-o craticioara (fara ulei), apoi decojite si macinate la rasnita. Se adauga si untul si se amesteca bine. Se lasa la racit.

 

Siropul:

Se pun intr-un ibric, pe foc mic, apa cu zaharul, se fierb cam 5 minute, apoi se dau de pe foc. Se toarna repede putin cognac si cafea (lichida), se amesteca si se lasa la racit.

 

Decorul:

Se bate frisca lichida (eu folosesc Megle) pana devine cremoasa si matasoasa.

 

Se topeste putina ciocolata pe baie de abur sau la chocolate fondue.

 

Pandispanul se taie cu formele de patiserie in cercuri, inimioare si patrate. Fiecare prajitura se taie si in doua foi, se insiropeaza nu foarte tare, se adauga crema, se presara nuca rumenita si putina coaja de lamaie, se adauga capacul. Se imbraca in frisca sau ciocolata, se decoreaza cu nuca, flori de napolitana si coaja de portocala tinuta in zahar la borcan.

 

Timp: 1h 30min

Portii: 13 prajituri

 

Pofta Buna!

 

 

Daca v-a placut reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.ro/2016/12/urside.html

TIPS-URI

1

Sfat! Nu am folosit prea multe alune de padure la crema, pentru a nu eclipsa celelalte arome de Craciun pe care am vrut sa le evidentiez: nuca si portocala.

2

Inainte de a pregati prajitura, se marunteste putina nuca, se amesteca cu putin zahar, se intinde pe o tava (cu foaie de copt) si se rumeneste la cuptor cam 5-10 minute la foc mic.

Daca ti-a placut reteta noastra "Urside" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

Sandwich-Maker Panini

- 17 %
239.99 lei
199.99 lei

Barista Max Espresso Machine

- 500 lei
2799.99 lei
2299.99 lei

COMENTARII (22)

Panacris 1

07.01.2017, 13:09

Ancutsa 1

24.12.2018, 15:43

Ina 1

24.12.2018, 19:57

citind introducerea incercam sa-mi imaginez gustul

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Sărățele cu telemea - Rețeta perfectă pentru o gustare crocantă și delicioasă

ieri la 09:33

Plăcinte rapide cu mere - Desert delicios și aromat

pe 25.11 la 10:37

Prajitura cu mere si afine - Desertul dulce-acrisor care te cucereste

de oanapl 7

pe 24.11 la 20:44

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Braduti de Craciun