Sau sarmale imprastiate sau varza cu carne tocata in straturi cu smantana deasupra! Sigur ati mancat in Ardeal, daca nu, haideti sa vedeti cum se face!
Reteta video, pas cu pas, o gasiti mai sus!
Pentru stratul de varza:
Pentru stratul de orez:
Pentru stratul de carne tocata:
Pentru servit:
Opariti varza murata daca este prea sarata, apoi taiati-o fideluta.
Taiati cubulete ceapa. Puneti uleiul sa se incinga bine intr-o cratita incapatoare, adaugati ceapa si lasati-o putin sa se inmoaie. Puneti apoi varza, cimbrul, piperul, boiaua, doua foi de dafin si optional o lingurita de chimen macinat. Puteti sa puneti seminte de chimen, dar mie nu imi place sa le simt :)
Puneti si doua cani cu apa calda, acoperiti oala cu un capac si lasati sa fiarba.
Intre timp, puneti la fiert si orezul. Spalati-l bine in mai multe ape, puneti un litru de apa si o lingurita cu sare si lasati-l sa fiarba 12-15 minute.
Amestecati intre timp si in varza, sa nu fie foarte, foarte fiarta pentru ca se mai gateste apoi si in cuptor.
Lasati orezul si varza sa isi vada de treaba si ocupati-va de carne.
Taiati mai intai cepele cubulete. Puneti putin ulei intr-o tigaie incapatoare si caliti-o putin. Adaugati carnea tocata. Eu am folosit carne tocata din pulpa de porc, puteti folosi si amestec cu vita, cum va place. Amestecati bine pana isi schimba culoarea. Condimentati cu sare, piper si boia dulce. Daca vreti sa fie picanta puteti folosi boia iute. Lasati pe foc sa se gateasca bine.
Scurgeti orezul fiert intr-o sita si clatiti-l cu apa rece.
Cand varza este gata scoateti frunzele de dafin.
Pentru cuptor, eu am folosit un vas adanc de fonta. Ungeti vasul cu putin ulei, puneti jumatate din varza calita, urmeaza orezul, apoi carnea si restul de varza. Puteti sa faceti mai multe straturi, asta este la alegere :)
Deasupra turnati sucul de rosii, daca nu va place puteti sa nu puneti. Tot acum puteti sa adaugati niste slaninuta sau felii de kaizer. Eu nu o sa pun...in schimb presar putin cimbru uscat si pun si putina smantana.
Puneti capacul si puneti vasul in cuptorul incins deja la 180 de grade pentru 45 de minute.
Varza a la Cluj este gata, miroase nemaipomenit in bucatarie! Am pregatit o farfurie, niste ardei iute murat si o paine taraneasca proaspata.
Pofta buna!
1
Puteti sa folositi si varza dulce.
2
Daca folositi varza murata, gustati-o sa nu fie prea sarata, daca este, opariti-o sa mai iasa sarea din ea, apoi taiati-o fideluta.