Alegerea dietei
Alegerea trebuie sa se faca dupa evaluarea a mai multor aspecte, nu la intamplare, sau, mai rau, dupa cum ne suna mai bine. Cateva aspecte decisive sunt: adaptabilitatea dietei la stilul de viata pe care il aveti, posibilitatea punerii in practica, regulile impuse (realizarea unui program de mese echilibrat, nu haotic), diversitatea, cumpatarea, usurinta de a controla afectiunile prin dieta, balanta nutritionala a meselor, calitatea alimentelor incluse si oportunitatea. Pe langa acestea, trebuie avute in vedere dezavantajele adoptarii respectivei diete si, respectiv, castigurile sau avantajele.
Am lasat la final studierea fundamentul stintific care sta la baza dietei, caci este premisa de la care se porneste. Un fundament solid, va sprijini intotdeauna o dieta eficienta, in timp ce un fundament sarac, premise vagi, eronate, sau partial lipsa, vor promova mereu o dieta care nu da roade, chiar daca beneficiaza de notorietate.
Tot aici, trebuie amintit ca in alegerea dietei, implentarea acesteia in stilul de viata, va trebui sa aveti in vedere activitatile fizice recomandate. Orice dieta trebuie sa promoveze sportul realizat zi de zi. Ideal este sa practicati activitati fizice usoare oricui, de exemplu mersul pe jos, dansul, ori activitatile casnice.
Mentinerea bolii sub control
Exista o categorie larga de diete create in scopul ameliorarii simptomelor de boala sau preventiei altora. Printre cele mai importante amintesc: dieta cu un continut scazut de gluten, adoptata de aceia dintre noi care sufera de intoleranta la gluten, dieta fara lactate, recomandata celor care sufera de intoleranta la lactoza, dieta cu un continut scazut de sodiu, pentru ameliorarea si prevenirea bolilor cardiace, a hipertensiunii, dieta eliminatorie, pentru aceia care prezinta alergie la diferite alimente. Insa, acestea nu sunt toate dietele, ci o parte a lor.
Si atunci, cand alegeti dieta care sa vi se potriveasca, tineti cont de afectiunile pe care le prezentati, pentru ca dieta sa vina in ameliorarea pe termen lung a bolii, tratarea, in cazul in care dieta poate face asta, dar nicidecum ca dieta sa afecteze starea de sanatate. Cu alte cuvinte, trebuie sa beneficiati de informatii care sa va ajute in crearea unui alt stil de viata, unul bun, in care dieta sa vina sa amelioreze simptomele de boala. Pentru aceasta este nevoie de o lista completa a factorilor nocivi, pentru evitarea pe cat posibila a lor. De exemplu, in cazul afectiunilor cardiace, se va evita consumul de grasimi nesanatoase, trans, saturate, se va evita consumul de alcool, sare. Caci, in ziua de azi, in alegerea cu succes al unui model de alimentatie, se are in vedere prevenirea bolilor pe termen lung, apoi ameliorarea.
Mentinerea greutatii
Nu este usor, dar nici imposibil sa va mentineti greutatea pe termen lung. Pentru gasirea solutiei magice, va trebui sa jonglati intre meniuri cu putine calorii, dupa ideea ca un model de alimentatie sarac in calorii promoveaza piederea in greutate, cu un meniu adaptat nevoilor voastre. Cu alte cuvinte, sa intelegeti ca, un consum prea mare de calorii, creste riscul depozitarii de grasimi, adica apar kilogremele in plus, in timp ce un aport caloric scazut, scade acest risc. Dar, sa va adaptati modelul alimentar la stilul vostru de viata, la nevoile voastre si la asteptarile pe termen lung