Aluat pufos de cozonac - Rețeta tradițională pas cu pas

de Bucataras in Dulciuri, 3 Dec 2024 | 7618 vizualizari

 

Se apropie sărbătorile și cozonacul este vedeta meniului tradițional. Andra Mihail ne arată rețeta pentru un aluat fin și bogat cu care vom face cei mai buni și mai pufoși cozonaci.
Pentru a obține acest Aluat pufos de cozonac - Rețeta tradițională pas cu pas, sunt necesare următoarele ingrediente: făină, zahăr, ouă, unt, ulei, lapte și arome.      

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente Aluat pufos de cozonac - Rețeta tradițională pas cu pas
  • 1200 g făină de grâu 00
  • 14 g drojdie uscată
  • 600 ml lapte
  • 8 gălbenușuri
  • 200 g zahăr
  • 200 g unt
  • 6 linguri ulei
  • coajă de lămâie și de portocale
  • esență de vanilie
  • un praf de sare
Portii: 3
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Aluat pufos de cozonac - Rețeta tradițională pas cu pas:

Cum se prepara acest Aluat pufos de cozonac - Rețeta tradițională pas cu pas:

 Încălzește ușor laptele într-o cratiță.

Separat, într-un bol mic, pune drojdia uscată, 2 linguri de lapte călduț și o linguriță de zahăr. Amestecă puțin și lasă deoparte 5-7 minute.

Peste laptele călduț, pune untul, coaja de lămâie și de portocală, esența de vanilie, un praf de sare și zahărul. Amestecă până se topesc ingredientele. 

Într-un bol mare, cerne făina, toarnă amestecul de lapte și unt, adaugă drojdia și cele 8 gălbenușuri.

Începe să framanti manual sau cu ajutorul unui robot de frământare, pentru aproximativ 10 -12 minute. În momentul în care aluatul devine omogen și legat, încorporează treptat uleiul, frământând in continuare. Aluatul trebuie este gata cand devine elastic, omogen și fin. 

Acoperă bolul cu aluat cu folie alimentară și lasă-l la dospit într-un loc călduț, pentru aproximativ 2 h.

Este un aluat foarte maleabil, gustos care se va desface fâșii la copt.

Încearcă și rețeta de  Cozonac Leopard, foarte aspectuos și  bun sau varianta de Cozonac moldovenesc, foarte pufos.

Îți recomandăm și rețeta de Cozonac cu smantana si nuca, cu un aluat minunat.

Daca ti-a placut reteta noastra "Aluat pufos de cozonac - Rețeta tradițională pas cu pas" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Desert cu cirese din dulceata de cirese negre amare

pe 08.11 la 16:18

Biscuiți din 3 ingrediente - Super rapizi și delicioși

pe 07.11 la 17:01

Brownie cu crema de mascarpone - Deliciul ciocolatos care te cucerește

pe 07.11 la 16:32

Ciuperci umplute cu spanac și cremă de brânză - Rapide și delicioase

pe 07.11 la 12:06

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Caty

2247 puncte

Bucataras Anca

500 puncte

Rocsi

452 puncte

Sidy

106 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]