Inițial am vrut să prepar niște chiftele de pui cu ciuperci și o garnitură de orez, dar pe parcurs s-au transformat în Chiftele de orez cu piept de pui și cașcaval.
Le-am preparat în două moduri. Unele prăjite în baie de ulei încins, iar altele într-o formă specială de silicon așezată în tigaia unsă cu puțin unt.
Foarte gustoase au ieșit în ambele moduri.
Voiam să mai prepar o rundă și la cuptor, dar timpul nu mi-a mai permis, însă le voi repeta cât de curând.
Clătim bine orezul și îl punem la fiert în apă cu sare, pentru 10 minute, sau până se hidratează bine. Curățăm ceapa și o tocăm solzișori, iar usturoiul îl curățăm și îl tocăm rondele. Scurgem bine ciupercile de lichid și le tocăm mărunt. Trecem pieptul de pui prin mașina de tocat. Într-o tigaie, topim 50 g unt în uleiul de măsline și adăugăm ceapa. Este bine să amestecăm untul cu puțin ulei, pentru a evita arderea lui. Când ceapa devine sticloasă, adăugăm usturoiul și ciupercile și le amestecăm bine să se pătrundă uniform. Adăugăm, apoi, pieptul de pui și îl amestecăm intens printre celelalte ingrediente, să se desfacă și să se rumenească uniform. Presărăm sare și piper și lăsăm ingredientele pe foc până când pieptul de pui este bine rumenit. Adăugăm dulceața de ardei iute, rozmarinul și măghiranul. Mai amestecăm puțin ingredientele pe foc, apoi le lăsăm să se răcească. Când orezul este fiert, îl punem într-o strecurătoare să se scurgă și îl lăsăm să se răcească. mestecăm, într-un vas încăpător, orezul cu celelalte ingrediente, adăugăm cașcavalul ras și pătrunjelul tocat. Mai potrivim gustul amestecului cu sare și piper, adăugăm usturoiul și încorporăm ouăle. Punem pe un platou pesmetul, formăm chiftelele de mărimea dorită și le tăvălim bine prin pesmet. Într-o tigaie adâncă, punem uleiul la încins, la foc mare și scufundăm în el câte chiftele încap. Le rumenim frumos și rapid pe toate părțile și le scoatem pe prosoape de hârtie absorbante. Întrucât toate ingredientele ce compun chiftelele sunt preparate anterior, este bine să rumenim chiftelele rapid, la foc intens, pentru a nu avea timp cașcavalul din interior să se topească. Pentru varianta a doua de chiftele în forma de silicon, modul este mai simplu. Ungem tigaia cu unt, așezăm forma de silicon în ea și punem chiftelele în locașurile acesteia. Le aplatizăm și le lăsăm să se rumenească bine pe prima parte, apoi, întoarcem cu mișcări rapide forma și le rumenim și pe a doua parte. După cum v-am spus, sunt delicioase în ambele variante, poate mai gustoase puțin cele prăjite în ulei, dar mai sănătoase cele din forma de silicon. Merg servite ca aperitive, calde sau reci, cu legume proaspete.