Rulada de cartofi umplută cu carne tocată, condimentată, spanac și cascaval este delicioasă! Încercați și nu veți fi dezamăgiți! Cantitățile pot să difere în cazul unor ingrediente, în funcție de dimensiunile tăvii folosite. Pentru o tavă de 20x30 cm sunt suficiente cantitățile de mai jos.
Preparare ruladă
Pasul 1. Răzuim cașcavalul, pe răzătoarea mică și-l împărțim în 3 părți, aproximativ egale. Tava pregătită pentru a găti rulada, o tapetăm cu hârtie de copt și punem un prim strat de cascaval răzuit.
Curățăm cartofii, îi spălăm bine cu apă, după care îi tăiem rondele cât mai subțiri și îi așezăm peste stratul de cascaval.
Peste cartofi punem un al doilea strat de cașcaval răzuit.
Punem tava în cuptorul preincălzit, la foc mic, timp de 30 de minute. Dacă au trecut cele 30 minute și cartofii s-au rumenit frumos, scoatem tava din cuptor pentru ca să punem și celelalte ingrediente.
Pasul 2. Între timp curățăm ceapa, o spălăm bine, o tocăm mărunt și o punem la călit, într-o tigaie, în uleiul încins, până ce se inmoaie. În acest moment adaugăm carnea tocată și o călim împreună cu ceapa, cca 4-5 minute. Punem apoi sucul de roșii și lăsăm să fiarbă împreună cam 10–15 minute, amestecând ca să nu se prindă de fundul tigăi. Se ia de pe foc și se condimentează cu sare, piper, boia de ardei și pătrunjel verde tocat, după gust.
Pasul 3. Alegem și spălăm bine spanacul după care îl opărim în apă fierbinte, câteva secunde. Scurgem spanacul si-l amestecăm cu usturoiul tocat mărunt. Eu am folosit o pungă cu urzici, din congelator, în loc de spanac. Am dat urzicile într-un clocot și le-am scurs de apă. Când s-au răcit, le-am tocat mărunt și le-am amestecat cu usturoiul, de asemenea tocat mărunt.
Amestecăm spanacul (urzicile) cu branza topită (sau oprice fel de cremă de branză).
Pasul 4. Peste stratul de cartofi și cașcaval se pune un strat din amestecul de brânză și spanac (sau urzici). Urmează un strat cu carnea tocată, apoi un ultim strat de cașcaval răzuit.
Rulăm compoziția cu ajutorul hârtiei de copt. Punem rulada la cuptor pentru încă 10-15 minute, la foc mic. Oprim focul și scoatem tava ca să se răcească rulada.
Pasul 5. Tăiem rulada cu un cuțit zimțat, pentru pâine, pentru ca feliile să rămână întregi și frumoase. Servim rulada cu sosul preferat și cu patrunjel verde tocat, pe deasupra. Eu am preparat un sos de usturoi cu smântână.
Preparare sos de usturoi, cu smântână
Sosul de usturoi cu smântână este cremos și simplu de făcut. Este un sos rapid pentru carne prajită, fripturi, carne sau legume la grătar dar și pe post de dressing pentru salată.
Usturoiul se dă prin presă sau răzătoarea mică, după care se amestecă cu ajutorul unei lingurițe împreună cu sarea, de preferat grunjoasă, deoarece ajută la sfărâmarea pulpei de usturoi.
Treptat se adaugă ulei și zeamă de lămâie (sau căteva picături de oțet), ca la maioneză, până la încorporarea lui. Usturoiul trebuie să devină cremos și să se albească ușor. Din acest moment nu mai punem ulei, ca să nu se taie „maioneza” de usturoi! Putem folosi și un blender ca să obținem un amestec spumos, fară bucățele de usturoi.
Apoi se adaugă treptat și smântâna (sau iaurt), amestecand energic cu lingurița. Cu cât smântâna e mai grasă cu atât mujdeiul va fi mai cremos. Se dă la rece pentru 1 oră, înainte de servire. Optional se poate adăuga pătrunjel verde tocat, sau mărar, dacă vă place! Eu prefer să fac sos fix cât este nevoie deoarece dacă rămâne pentru a doua zi, nu mai este la fel de bun. Din ingredientele pentru sos, au rezultat 2 porții de „maioneza” de usturoi.
Poftă bună!
1
Puteți folosi și urzici, în loc de spanac și rulada va fi la fel de gustoasă!
2
Folosiți-vă de hârtia de copt pentru a da formă ruladei și veți vedea că nu este chiar așa de greu.
3
Tăieți rulada cu un cuțit zimțat, pentru pâine, pentru ca feliile să nu se destrame.
4
Serviți rulada cu sosul preferat și cu patrunjel sau mărar verde tocat, pe deasupra, dacă vă place.
5
În loc de carne tocată, de porc, puteți folosi carne de vită, iepure, pui sau oaie.
6
Dacă sosul de usturoi este prea „iute” puteți să mai adăugați smântână.
7
În funcție de dimensiunea tăvii în care faceți rulada și a cartofilor, cantitatea acestora poate să difere.