Exista numeroase discutii despre originea covrigilor, de asemenea si despre originea numelui, majoritatea istoricilor fiind de acord ca au fost inventati de catre calugarii germani.
Covrigul a fost folosit drept emblema brutarilor si mai apoi a breslelor acestora din zonele sudice din Germania si s-au pastrat pana in secolul al XII-lea.
In Biserica Catolica, covrigii erau considerati ca avand o semnificatie religioasa datorita ingredientelor si a formei. Covrigii erau realizati dupa o retea simpla folosind faina si apa pentru a putea fi mancati pe perioada postului.
Desi nu la fel de popular ca si printre germani si americani, covrigii cu bucle sunt cunoscuti si in alte tari europene si in alte tari din jurul lumii. In Cehia covrigul este cunoscut sub numele de “preclik”, in Finlanda ca si “viipurinrinkeli”, iar in Slovacia este numit “praclik”. Spaniolii, francezii, si italieni ii numesc “pretzel”, “bretzel” sau “brezel”, norvegienii si danezii il numesc “kringle”, polonezii ii spun “precel”, in maghiara si croata este numit “perec”, iar in sarba i se spune “pereca”.
In Romania, covrigul este un aliment fast-food foarte popular in zonele urbane si, de asemenea, un cadou de sarbatori. (sursa: http://www.cineainventat.ro/)
Pregatim maiaua: facem un amestec din drojdie, 2-3 linguri de lapte si 2 linguri de faina.
Lasam sa-si dubleze volumul . In castronul unde formam aluatul punem faina,untul moale, maiaua si sarea. Amestecam totul bine. Turnam laptele si apa calduta pana se incorporeaza tot.
Framantam cca 10-15 minute. Lasam la dospit 2 ore.
Aluatul dospit se framanta un pic si se imparte in bucati de aproximativ 40-45 g.
Din fiecare bucata se intinde un baton lung de 40 cm. Se plaseaza in forma de U,
Invartim bratele si le intoarcem. Lipim varfurile.
Lasati-i sa creasca timp de 20 de minute într-un loc cald.
Puneti covrigii la frigider timp de 30 minute sa se-ntareasca un pic.
Intr-o cratiță destul de mare puneti la fiert apa cui bicarbonatul de sodiu .
Apa trebuie să fiarbă incet. Puneți 2-3 covrigi, lasati-i sa fiarba pana se ridica la suprafata. Scoateti covrigii pe o hartie absorbanta. Fierbeti toti covrigii.
Se încălzește cuptorul la 240 ° C.
Se pun covrigii pe o placa unsa. Presarati peste covrigi sare de mare, seminte ....
Se dau la cuptor timp de 10 minute,
Atunci când sunt rumeniti, se scot din cuptor și se lasa sa se raceasca pe un grill
Puteti servi ..........
http://blogulluicatalina.blogspot.com/2016/05/bretzel-sau-covrig-nemtesc.html