Ne plac ciorbele ușoare de legume, la care mai adăugăm uneori tăiței, ca să fie mai consistente. De data aceasta am făcut găluște de gris, preferatele noastre, atât de gustoase și hrănitoare. O ciorbă gustoasă și economică, făcută din ingrediente care de obicei sunt la îndemână, în orice casă. Am adăugat suc de roșii din producția propria, așa că ciorbița noastră a fost un deliciu.
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de ciorbă.
Rădăcinoasele se curăță, se spală, se taie (sau se răzuiesc) și se pun la fiert cu 3 litri de apă. Când se formează spumă, se culege și se aruncă. Se completează cu apă caldă, când este cazul.
Se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se călește ușor în ulei suficient și la foc mic. Se curăță usturoiul, se spală, se mărunțește și se adaugă în tigaie, peste ceapa călită, pentru 1 minut, la foc mic.
Se spală roșiile, se taie cubulețe și se adaugă în tigaia cu ceapa și usturoiul. Se lasă tigaia la foc mic, până ce scade lichidul lăsat de roșii.
Se curăță cartofii, se spală, se taie cubulețe și se adaugă în oală când rădăcinoasele sunt aproape fierte. Se fierb legumele la foc iute, se culege spuma care se formează și separat se pregătește compoziția pentru găluște.
Pentru găluște se mixează puțin ouăle cu sare și cu un praf de piper, după care se încorporează 6 linguri de gris (câte 3/ou). Se omogenizează compoziția și apoi cu o lingură umezită se formează găluște care se ”alunecă” în oala cu ciorbă, care a fost luată puțin de pe foc.
Când s-au făcut toate găluștele, se dă oala din nou la fiert, la foc mediu și când acestea sunt aproape gata, se toarnă sucul de roșii, se condimentează cu sare și piper, iar după încă 3-4 minute de fiert la foc mediu, se ia oala de pe aragaz, se presară pătrunjel tocat pregătit în prealabil, se pune capacul, iar ciorba poate fi servită după 10 minute ”de odihnă”.
1
Nu prăjiți tare ceapa, ca să nu se ardă și să devină amară, ci înmuiați-o doar puțin, în ulei suficient și la foc mic.
2
Folosiți cartofi roz, care nu se sfărâmă la fiert.
3
Adăugați cartofii tăiați cubulețe, când rădăcinoasele sunt aproape fierte.
4
Când adăugați găluștele în ciorbă, luați oala de pe foc, ca să nu existe riscul de a se desface.
5
Adăugați sucul de roșii, spre sfârșitul preparării, pentru 3-4 minute.
6
Presărați pătrunjel tocat după ce ați oprit focul de la aragaz.
7
Serviți ciorba după ce ”s-a odihnit” timp de 10 minute.