În zilele de post, fac adeseori ciorbiță de roșii cu orez și cu multe zarzavaturi proaspete, pe timpul verii. Este o ciorbiță ușoară, care, la rigoare, poate fi acrită cu borș, dacă se dorește asta și atunci gustul ei se va îmbunătăți. Iar dacă nu se ține neapărat post, ciorbița poate fi îmbogățită cu 1-2 linguri de smântână.
Sucul de roșii preparat în casă, îi va da ciorbiței un gust dulce-acrișor.
Un alt avantaj al acestei ciorbițe este că se prepară foarte repede.
Ingredientele sunt pentru o oală de 4 litri.
Se curăță morcovii, pătrunjelul și țelina, se spală și se dau pe răzătoarea fină, după care se pun la fiert într-un vas încăpător (o oală de 4 litri).
Se alege orezul, se spală în câteva ape și se pune la fiert. Când este aproape fiert, se ia de pe foc, se strecoară, se clătește în câteva ape și se lasă la scurs.
Se alege, se spală, se zvântă verdețurile și se taie fiecare separat, cât de fin se poate.
Usturoiul se curăță, se spală și se taie feliuțe subțiri.
Roșiile se spală, se curăță de semințe și se taie mărunt.
Ceapa se curăță, se spală, se șterge cu un prosop de hârtie, se taie mărunt și se călește ușor în puțin ulei (atenție, să nu se ardă). Când ceapa s-a călit, se adaugă roșiile tăiate mărunt și se topesc puțin, odată cu ceapa.
Când legumele sunt aproape fierte, se adaugă în oală orezul scurs de apă, ceapa cu roșiile și uleiul în care s-au topit. După un clocot, se mai adaugă la ciorbiță boabele de piper și feliuțele de usturoi. După încă un clocot se adaugă sucul de roșii. Se mai lasă pe foc încă două-trei clocote, se condimentează cu sare și piper, după gust, se adaugă verdețurile tăiate fin, se acoperă oala cu un capac și se oprește focul de la aragaz.
Se mănâncă fără pâine, după ce s-a lăsat ciorbița să se "odihnească" un sfert de oră.
1
Nu ardeți ceapa, ci înmuiați-o, doar, puțin.
2
Clătiți bine orezul, după ce a fiert pe jumătate, înainte de a-l pune în oală, pentru a nu tulbura ciorbița.
3
Fierbeți legumele și orezul separat, doar pe jumătate, înainte de a le fierbe împreună, definitiv.
4
Pătrunjelul tocat mărunt se pune în farfurie.
5
Tot în farfurie se pune și smântâna, la nevoie.