Nu stiu daca ati incercat varianta aceasta de a pastra vinete pentru iarna, insa eu am facut-o si doream sa o impartasesc si voua! Am incercat vinetele la congelator, insa dupa dezghetare, aveau un gust care pe mine m-a cam dat la intors. Asa ca, fan vinete cum sunt, am apelat la aceasta varianta.
Se aleg vinete frumoase, coapte, carnoase. Eu le cam evit pe cele lunguiete.
Se coc pe flacara sau la cuptor. Eu le-am copt pe gratar de lemne. Trebuie coapte bine.
Dupa ce le coacem, le asezam pe un tocator, le lasam la scurs macar 30 min, apoi le curatam si le asezam intr-o strecuratoare si le mai lasam 10-15 minute la scurs. Nu vor iesi nici iuti, nici amare daca le scurgem bine de zeama.
Le pregatim sub forma de salata, le tocam, adaugam sare, ulei si le batem bine.
Daca doriti, puteti adauga un pic de ceapa tocata.
Pregatim 5 borcane mari, curate si sterilizate (800 gr) si le umplem cu salata de vinete. Presam bine sa nu ramana goluri de aer si punem cate o lingura de ulei si un praf de sare deasupra, apoi infiletam capacele.
Pregatim un vas cu apa fierbinte, le punem inauntru cu atentie si le dam intr-un clocot, sau le bagam 30 minute in cuptorul incins. Le lasam sa se raceasca in vas, apoi le scoatem, le stergem si le depozitam in camara sau frigider pana in momentul consumarii.
1
Alegeti vinete frumoase.
2
Trebuie coapte bine
3
Salata se prepara si se sareaza dupa gust.
4
Din 10 kg de vinete au rezultat 5 borcane mari de salata.